‘De aarde had ooit twee manen’

Volgens een Amerikaanse wetenschapper draaiden er ooit twee manen rond de aarde.

Volgens de Amerikaanse wetenschapper Erik Asphaug had de maan van de aarde ooit een tweelingzuster. De tweede maan zou slechts enkele miljoenen jaren gedraaid hebben rond de aarde en zou veel kleiner geweest zijn. Haar lengte was ongeveer een dertigste van de overgebleven maan.

Samengesmolten

‘De tweede maan draaide op dezelfde snelheid en afstand rond de aarde. Daarna botsen de twee manen met elkaar en smolten ze samen tot de maan die vandaag nog rond de aarde draait’, zegt de Amerikaanse wetenschapper Erik Asphaug van de universiteit van California.

Volgens Asphaug is het landschap van de achterkant van de maan een direct resultaat van de botsing van de twee manen. De bergen op de maan zouden overblijfselen zijn van de tweede maan.

Veel andere theorieën Wetenschappers zijn het niet eens over de geschiedenis van onze manen. Vorig jaar nog verklaarden professoren van de universiteit van Harvard dat de maan eerst een deel van de aarde was. Zij stelden dat de maan pas begon te draaien rond de aarde nadat de aarde in botsing kwam met een ander object.

Het staat wel vast dat planeten meerdere manen kunnen hebben. Vandaag zijn er ook nog andere planeten met meer dan 1 maan. Rond Mars draaien er bijvoorbeeld twee manen. Wetenschappers voorspellen echter dat er binnen 10 miljoen jaar nog slechts een maan overblijft rond Mars. Phobos, de grootste maan van Mars, zou dan exploderen.

In september zal Asphaug zijn theorie uiteenzetten op een conferentie over de maan in de Royal Society, de Britse academie voor wetenschappen. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content