Darmbacteriën sturen het geluksgevoel

Muizen profiteren van de acties van darmbacteriën om zich goed te voelen.

In het kader van het opwaarderen van het imago van bacteriën, die wij ten onrechte in het algemeen een kwalijk label opplakken, omdat ze ziektes kunnen veroorzaken, terwijl een groot deel ervan nodig zijn voor een normale overleving, is een bericht in het vakblad Molecular Psychiatry een opsteker.

Wetenschappers hebben aangetoond dat, als jonge muizen in een microbenvrije omgeving opgroeien, ze tijdens hun volwassen leven een relatief lage concentratie van de chemische boodschapper serotonine in hun hersenen hebben. Het effect was sterker bij mannelijke muizen dan bij vrouwtjes. Serotonine wordt beschouwd als een geluksbrenger, ook bij de mens. Middelen tegen stress en depressie werken dikwijls via een bijsturen van het serotoninegehalte in het hoofd. Een gezonde microbenflora van jonge muizen zou gunstig zijn voor hun serotoninegehalte.

De studie sluit aan bij eerdere inzichten dat de darmflora de werking van de hersenen beïnvloedt – ook bij mensen. Het is evident dat de darm, die een belangrijk contactorgaan met de buitenwereld is, waarlangs de energie die een lichaam nodig heeft binnenstroomt, in hechte connectie met het brein staat. Maar dat de beïnvloeding in twee richtingen kan lopen, dus niet alleen van hersenen naar darm, maar ook omgekeerd, is een relatief nieuwe vaststelling.

Het onderzoek opent de optie dat de werking van de hersenen via een ingrijpen op de darmflora gereguleerd kan worden. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content