Corruptie is zo oud als de straat

Kleizegels van de paleisstad Nabada, in wat vroeger Noord-Mesopotamië was en vandaag Noord-Syrië is, tonen het leven van 4500 jaar geleden in een belangrijke handelsstad.


Archeologen Greta Jans en Joachim Breitschneider van de KU Leuven onderzoeken zegels van de paleisstad Nabada, in wat vroeger Noord-Mesopotamië was en vandaag Noord-Syrië is, om het leven van 4500 jaar geleden in een belangrijke handelsstad te reconstrueren.

De zegels van klei werden gebruikt om deuren, kisten, zakken en manden, en voorraadkruiken af te sluiten. Op hun achterkant stond het voorwerp waarop ze waren aangebracht. De voorkant identificeerde de ambtenaar of administratie die ze gebruikte.

De Campuskrant beschrijft enkele van de opvallendste resultaten. Het is duidelijk dat de zegels onder meer dienden om diefstal en corruptie van ambtenaren te bestrijden. Het paleis in de stad had een belangrijke functie in de verdeling van ingevoerde en van uit te voeren goederen – het had voor vele goederen zelfs een monopolie.

De stad werd 4300 jaar geleden vernield. Vandaag is Syrië zo onrustig dat de archeologen er niet meer kunnen werken. Maar ze hebben nog veel materiaal te analyseren. Ze kijken ook naar Saudi-Arabië en Cyprus, vroeger deel van Mesopotamië, om hun werk verder te zetten. (DD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content