De Chinezen willen hun eigen diamant maken. Dat zou geconcludeerd kunnen worden uit een publicatie van Chinese onderzoekers in het vakblad Physical Review Letters, waaruit blijkt dat ze met supercomputers in de weer zijn om nieuwe vormen van diamant te creëren.

Ze noemen hun nieuwste model T-koolstof. Zoals bekend is diamant niet meer - maar ook niet minder - dan een speciale rangschikking van koolstofatomen in een kristalrooster. In het nieuwe model wordt elk atoom in een diamantstructuur vervangen door een kleine piramide van vier nieuwe koolstofatomen. Daardoor zou het resultaat als een vorm van zachte diamant beschouwd kunnen worden, een diamant die wat minder hard is dan het origineel, maar véél lichter, waardoor er grote toepassingen voor in het verschiet zouden liggen.

Andere wetenschappers zijn er echter niet van overtuigd dat dit theoretisch model in de praktijk zal kunnen worden gebracht. Er zou namelijk veel energie in de geforceerde kristalroosters opgeslagen zitten, wat ongunstig is voor de stabiliteit op lange termijn. Veel gesynthetiseerde koolstofmodellen die nog niet in de natuur gevonden zijn, blijken te onstabiel om na vorming te kunnen blijven bestaan. Een euvel dat ook voor deze, weliswaar mooie, constructie van toepassing zou kunnen zijn. (DD)

De Chinezen willen hun eigen diamant maken. Dat zou geconcludeerd kunnen worden uit een publicatie van Chinese onderzoekers in het vakblad Physical Review Letters, waaruit blijkt dat ze met supercomputers in de weer zijn om nieuwe vormen van diamant te creëren. Ze noemen hun nieuwste model T-koolstof. Zoals bekend is diamant niet meer - maar ook niet minder - dan een speciale rangschikking van koolstofatomen in een kristalrooster. In het nieuwe model wordt elk atoom in een diamantstructuur vervangen door een kleine piramide van vier nieuwe koolstofatomen. Daardoor zou het resultaat als een vorm van zachte diamant beschouwd kunnen worden, een diamant die wat minder hard is dan het origineel, maar véél lichter, waardoor er grote toepassingen voor in het verschiet zouden liggen. Andere wetenschappers zijn er echter niet van overtuigd dat dit theoretisch model in de praktijk zal kunnen worden gebracht. Er zou namelijk veel energie in de geforceerde kristalroosters opgeslagen zitten, wat ongunstig is voor de stabiliteit op lange termijn. Veel gesynthetiseerde koolstofmodellen die nog niet in de natuur gevonden zijn, blijken te onstabiel om na vorming te kunnen blijven bestaan. Een euvel dat ook voor deze, weliswaar mooie, constructie van toepassing zou kunnen zijn. (DD)