Het is al langer een hypothese ter verklaring van het feit dat wij op twee benen lopen, en niet, zoals de meeste andere apen, op vier poten: door het rechtop lopen, kregen wij de handen vrij, waarmee we dingen konden gooien naar belagers, maar waarmee we ook van alles mee konden zeulen.

Het vakblad Current Biology ziet nu parallellen in wat er in natuurlijke chimpanseegemeenschappen gebeurt. Steeds meer chimpansees komen in steeds opener terrein terecht, omdat de wouden waarin ze leven aangetast worden door menselijke activiteiten - zeg maar: ondoordachte houtkap.

In een woud in Guinea werd een natuurlijke chimpanseepopulatie actief geconfronteerd met de beschikbaarheid van een nieuw soort noot, die een aantrekkelijke voedselbron was. Als de noten in voldoende hoge mate beschikbaar waren, gingen chimpansees er dikwijls mee op wandel, waarbij ze ook regelmatig op hun achterste poten liepen om noten te kunnen dragen. Ze liepen er op den duur vijf keer meer op hun achterste poten dan in natuurlijke omstandigheden.

Ook chimpansees die velden plunderen, lopen dikwijls op hun achterste poten hun woud in om gewassen mee te kunnen dragen.

Omdat de mens mens is geworden in omstandigheden met een warmer wordend klimaat, en een vermindering van het bosareaal als gevolg, zou de noodzaak tot aanpassing aan een minder voorspelbaar voedselaanbod een leven op twee benen in de hand kunnen hebben gewerkt. (DD)

Het is al langer een hypothese ter verklaring van het feit dat wij op twee benen lopen, en niet, zoals de meeste andere apen, op vier poten: door het rechtop lopen, kregen wij de handen vrij, waarmee we dingen konden gooien naar belagers, maar waarmee we ook van alles mee konden zeulen. Het vakblad Current Biology ziet nu parallellen in wat er in natuurlijke chimpanseegemeenschappen gebeurt. Steeds meer chimpansees komen in steeds opener terrein terecht, omdat de wouden waarin ze leven aangetast worden door menselijke activiteiten - zeg maar: ondoordachte houtkap. In een woud in Guinea werd een natuurlijke chimpanseepopulatie actief geconfronteerd met de beschikbaarheid van een nieuw soort noot, die een aantrekkelijke voedselbron was. Als de noten in voldoende hoge mate beschikbaar waren, gingen chimpansees er dikwijls mee op wandel, waarbij ze ook regelmatig op hun achterste poten liepen om noten te kunnen dragen. Ze liepen er op den duur vijf keer meer op hun achterste poten dan in natuurlijke omstandigheden. Ook chimpansees die velden plunderen, lopen dikwijls op hun achterste poten hun woud in om gewassen mee te kunnen dragen. Omdat de mens mens is geworden in omstandigheden met een warmer wordend klimaat, en een vermindering van het bosareaal als gevolg, zou de noodzaak tot aanpassing aan een minder voorspelbaar voedselaanbod een leven op twee benen in de hand kunnen hebben gewerkt. (DD)