Apen die met de apenvariant van het aidsvirus besmet zijn, blijken gemiddeld minder lang te leven dan niet besmette. Onderzoek van enkele chimpanseekarkassen in Tanzania suggereerde dat de dieren kunnen worstelen met dezelfde aftakeling van het immuunsysteem als met aids besmette mensen.

De vanuit Zuid-Frankrijk opererende Vlaamse virologe Martine Peeters heeft met een aantal collega's kunnen bevestigen dat aids in chimpansees dezelfde afname van het aantal CD4-afweercellen in het bloed veroorzaakt als bij mensen. In het vakblad Retrovirology geven ze het relaas van de aftakeling van een chimpansee in een apenweeshuis in Kameroen als gevolg van de daling van de CD4-concentratie in zijn bloed.

Er wordt nu overwogen om het dier met anti-aidsmiddelen te behandelen.

Oorsprong
Het is ondertussen duidelijk dat het aidsvirus dat de mensheid teistert, zijn oorsprong vond in een apenvirus, dat naar schatting een dikke eeuw geleden via bloederige jachtpraktijken in Centraal-Afrika de sprong van chimpansee naar mens maakte.

Het was echter onduidelijk of chimpansees zelf te lijden hadden van het virus. In vele apen werd de apenvariant van het aidsvirus aangetroffen zonder dat de dieren ziek leken te zijn, zodat de indruk bestond dat de soort een apenaidsepidemie onder controle had gekregen door voldoende weerstand tegen het virus te verwerven.

Dirk Draulans

Apen die met de apenvariant van het aidsvirus besmet zijn, blijken gemiddeld minder lang te leven dan niet besmette. Onderzoek van enkele chimpanseekarkassen in Tanzania suggereerde dat de dieren kunnen worstelen met dezelfde aftakeling van het immuunsysteem als met aids besmette mensen. De vanuit Zuid-Frankrijk opererende Vlaamse virologe Martine Peeters heeft met een aantal collega's kunnen bevestigen dat aids in chimpansees dezelfde afname van het aantal CD4-afweercellen in het bloed veroorzaakt als bij mensen. In het vakblad Retrovirology geven ze het relaas van de aftakeling van een chimpansee in een apenweeshuis in Kameroen als gevolg van de daling van de CD4-concentratie in zijn bloed. Er wordt nu overwogen om het dier met anti-aidsmiddelen te behandelen. Oorsprong Het is ondertussen duidelijk dat het aidsvirus dat de mensheid teistert, zijn oorsprong vond in een apenvirus, dat naar schatting een dikke eeuw geleden via bloederige jachtpraktijken in Centraal-Afrika de sprong van chimpansee naar mens maakte. Het was echter onduidelijk of chimpansees zelf te lijden hadden van het virus. In vele apen werd de apenvariant van het aidsvirus aangetroffen zonder dat de dieren ziek leken te zijn, zodat de indruk bestond dat de soort een apenaidsepidemie onder controle had gekregen door voldoende weerstand tegen het virus te verwerven. Dirk Draulans