Een soort capsaïcine, die voor de branderige sensatie bij rode chilipepers zorgt, veroorzaakt pijn in het menselijke lichaam. Wetenschappers van de Amerikaanse University of Texas hebben ontdekt dat het blokkeren van die stof kan leiden tot nieuwe effectieve pijnstillers.

Capsaïcine is het ingrediënt in rode chilipepers die zorgt voor de typische brandende sensatie. De stof stimuleert de receptoren op de tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn waardoor je een branderig gevoel ervaart.

Het onderzoeksteam heeft nu ontdekt dat een soortgelijke stof in het lichaam precies voor hetzelfde effect zorgt. Als een persoon bijvoorbeeld een wonde oploopt dan laat het lichaam capsaïcine-achtige moleculen vrij. En die veroorzaken pijn.

Uit laboratoriumproeven op muizen blijkt dat als het gen dat die receptoren stimuleert, geblokkeerd wordt, het lichaam gevoelloos wordt voor capsaïcine. Met die kennis willen de wetenschappers medicijnen maken die precies hetzelfde doen: de pijn van bij de bron bestrijden.

Doorbraak

"Dit is een belangrijke doorbraak in het blootleggen van de pijnmechanismen in ons lichaam en hoe we pijn op een effectieve manier kunnen bestrijden", vertelde Dr. Kenneth Hargreaves van de University of Texas aan het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Investigation.

Een soort capsaïcine, die voor de branderige sensatie bij rode chilipepers zorgt, veroorzaakt pijn in het menselijke lichaam. Wetenschappers van de Amerikaanse University of Texas hebben ontdekt dat het blokkeren van die stof kan leiden tot nieuwe effectieve pijnstillers. Capsaïcine is het ingrediënt in rode chilipepers die zorgt voor de typische brandende sensatie. De stof stimuleert de receptoren op de tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn waardoor je een branderig gevoel ervaart. Het onderzoeksteam heeft nu ontdekt dat een soortgelijke stof in het lichaam precies voor hetzelfde effect zorgt. Als een persoon bijvoorbeeld een wonde oploopt dan laat het lichaam capsaïcine-achtige moleculen vrij. En die veroorzaken pijn. Uit laboratoriumproeven op muizen blijkt dat als het gen dat die receptoren stimuleert, geblokkeerd wordt, het lichaam gevoelloos wordt voor capsaïcine. Met die kennis willen de wetenschappers medicijnen maken die precies hetzelfde doen: de pijn van bij de bron bestrijden.Doorbraak "Dit is een belangrijke doorbraak in het blootleggen van de pijnmechanismen in ons lichaam en hoe we pijn op een effectieve manier kunnen bestrijden", vertelde Dr. Kenneth Hargreaves van de University of Texas aan het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Clinical Investigation.