Chili ontdekt overblijfselen nieuwe dinosaurussoort

Een paleontoloog controleert gefossiliseerde botten van de 'Gonkoken nanoi'. Dat is een onlangs geïdentificeerde dinosaurus met een eendensnavel, die leefde in het Chileense Patagonië op 15 juni 2023. © Reuters

In Chili zijn de overblijfselen ontdekt van een plantenetende dinosaurus die tot nu toe onbekend was op het zuidelijk halfrond, melden onderzoekers van de Universiteit van Chili in het tijdschrift Science Advances.

Het dier werd gevonden in Chileens Patagonië, waar de afgelopen jaren wel vaker grote paleontologische ontdekkingen zijn gedaan. Een van de onderzoekers omschreef het dier als een “slank uitziende dinosaurus die zowel op twee als op vier poten vegetatie kon bereiken”. De dinosaurus leefde 72 miljoen jaar geleden in het uiterste zuiden van Chili. Het dier was tot vier meter lang, woog een ton en had een eendachtige snavel.

De Chileense wetenschappers hebben de dinosaurussoort Gonkoken nanoi gedoopt. Het woord ‘gonkoken’ komt uit het Tehuelche. Dat was tot het einde van de negentiende eeuw de belangrijkste taal in het gebied. Het betekent ‘gelijkend op een wilde eend of zwaan’. Gonkoken nanoi is de vijfde dinosaurussoort die in Chili is ontdekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content