De Italiaanse natuurkundige Fabiola Gianotti is dinsdag verkozen tot nieuwe directeur van het CERN in Genève, zo heeft het Europees Onderzoekscentrum voor Kernonderzoek bekendgemaakt. Zij hielp mee de co-Belgische Nobelprijs voor Fysica van vorig jaar te verwezenlijken.

De 55-jarige Gianotti volgt Rolf Heuer op 1 januari op, na een beslissing achter gesloten deuren van de Raad van het CERN. Haar mandaat duurt vijf jaar. Zij wordt de eerste vrouw om het CERN te leiden.

Gianotti leidde het Atlas-experiment met de gigantische deeltjesversneller van het CERN, dat samen met het CMS-experiment het bestaan bevestigde van het een halve eeuw geleden gepostuleerde Higgs-bosondeeltje. De vondst van het elementaire deeltje, dat het sluitstuk moet vormen van het Standaardmodel omtrent het wezen van de materie, leverde de Belg François Englert en de Schot Peter Higgs vorig jaar de Nobelprijs voor Fysica op. (De Belg Victor Brout die in 1964 mee het bestaan van het deeltje vooropstelde overleed in 2011). (Belga/WB)

De Italiaanse natuurkundige Fabiola Gianotti is dinsdag verkozen tot nieuwe directeur van het CERN in Genève, zo heeft het Europees Onderzoekscentrum voor Kernonderzoek bekendgemaakt. Zij hielp mee de co-Belgische Nobelprijs voor Fysica van vorig jaar te verwezenlijken.De 55-jarige Gianotti volgt Rolf Heuer op 1 januari op, na een beslissing achter gesloten deuren van de Raad van het CERN. Haar mandaat duurt vijf jaar. Zij wordt de eerste vrouw om het CERN te leiden. Gianotti leidde het Atlas-experiment met de gigantische deeltjesversneller van het CERN, dat samen met het CMS-experiment het bestaan bevestigde van het een halve eeuw geleden gepostuleerde Higgs-bosondeeltje. De vondst van het elementaire deeltje, dat het sluitstuk moet vormen van het Standaardmodel omtrent het wezen van de materie, leverde de Belg François Englert en de Schot Peter Higgs vorig jaar de Nobelprijs voor Fysica op. (De Belg Victor Brout die in 1964 mee het bestaan van het deeltje vooropstelde overleed in 2011). (Belga/WB)