Vliegen op zonne-energie bleek de droom van de piloten Betrand Piccard en André Borschberg. De Europese Commissie was de droom van beide heren wel genegen en steunde hun financieel in het realiseren van hun project. De Solar Impulse is het eerste vliegtuig op zonne-energie.

Gewicht van een middenklasse gezinsauto

Het vliegtuig uit koolstofvezel heeft de vleugelbreedte van een Airbus A430 (63,4 meter) en het gewicht van een middenklasse gezinsauto (1.600 kilogram). In de vleugels geïntegreerde zonnecellen voeden vier elektrische motoren en laden overdag batterijen op, zodat de Solar Impulse ook 's nachts kan vliegen.

Op weg naar Brussel

Het toestel staat vanaf 2 mei 2011 op het vliegveld van Payerne, bij Bern, klaar om op te stijgen. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, mag de Solar Impulse het luchtruim in. Het vertrek zal 24 uur op voorhand aangekondigd worden.

Het Zwitserse toestel moet ten laatste op 23 mei aankomen in ons land en wordt van 23 tot 29 mei voorgesteld op de luchthaven.

"Het brandstof- en CO2-vrije toestel geldt als hét symbool van de technologische inspanningen van de luchtvaart voor het gebruik van nieuwe materialen en nieuwe energievormen", zegt Arnaud Feist, CEO van The Brussels Airport Company. (Belga/INM)

Vliegen op zonne-energie bleek de droom van de piloten Betrand Piccard en André Borschberg. De Europese Commissie was de droom van beide heren wel genegen en steunde hun financieel in het realiseren van hun project. De Solar Impulse is het eerste vliegtuig op zonne-energie. Gewicht van een middenklasse gezinsauto Het vliegtuig uit koolstofvezel heeft de vleugelbreedte van een Airbus A430 (63,4 meter) en het gewicht van een middenklasse gezinsauto (1.600 kilogram). In de vleugels geïntegreerde zonnecellen voeden vier elektrische motoren en laden overdag batterijen op, zodat de Solar Impulse ook 's nachts kan vliegen. Op weg naar Brussel Het toestel staat vanaf 2 mei 2011 op het vliegveld van Payerne, bij Bern, klaar om op te stijgen. Zodra de weersomstandigheden het toelaten, mag de Solar Impulse het luchtruim in. Het vertrek zal 24 uur op voorhand aangekondigd worden. Het Zwitserse toestel moet ten laatste op 23 mei aankomen in ons land en wordt van 23 tot 29 mei voorgesteld op de luchthaven. "Het brandstof- en CO2-vrije toestel geldt als hét symbool van de technologische inspanningen van de luchtvaart voor het gebruik van nieuwe materialen en nieuwe energievormen", zegt Arnaud Feist, CEO van The Brussels Airport Company. (Belga/INM)