"De bergingswerkzaamheden waren uiterst complex", aldus projectleider Maxim Sjipulin. "Het brokstuk van anderhalve meter lag op een diepte van 20 meter en was in het troebel water nauwelijks zichtbaar." Het hele gebeuren was live te volgen op televisie.

Uit de eerste onderzoeken zou blijken dat het om een brokstuk van de meteoriet gaat die afgelopen februari desintegreerde boven de Oeral. Het is het grootste gevonden restant van de meteoriet tot nu toe. Dat meldde professor Serguei Zamozdra van de universiteit van Tsjeljabinsk. Andere experts pleiten voor bijkomende onderzoeken.

Meer dan 1.000 gewonden

Volgens het Russische tv-station Vesti 24 zijn sinds februari al meer dan 12 brokstukken uit het Tsjebarkoel-meer gehaald, waarvan er maar 4 afkomstig van de meteorietenregen zouden zijn.

Op 15 februari veroorzaakte de meteorietenregen, het gevolg van een ontploffing van een asteroïde op een hoogte van 20 kilometer, meer dan 1.000 gewonden in de regio Tsjeljabinsk. Meer dan 7.000 gebouwen werden beschadigd.

Onderzoekers van het Geologisch Instituut van Novossibirsk (in West-Siberië) stellen in een studie dat de asteroïde, met een geschatte diameter van 17 meter en een gewicht van 5.000 à 10.000 ton, ontplofte door een botsing met een ander hemellichaam of omdat ze langs de zon scheerde alvorens op aarde neer te storten. (Belga/TE)µ

"De bergingswerkzaamheden waren uiterst complex", aldus projectleider Maxim Sjipulin. "Het brokstuk van anderhalve meter lag op een diepte van 20 meter en was in het troebel water nauwelijks zichtbaar." Het hele gebeuren was live te volgen op televisie.Uit de eerste onderzoeken zou blijken dat het om een brokstuk van de meteoriet gaat die afgelopen februari desintegreerde boven de Oeral. Het is het grootste gevonden restant van de meteoriet tot nu toe. Dat meldde professor Serguei Zamozdra van de universiteit van Tsjeljabinsk. Andere experts pleiten voor bijkomende onderzoeken.Volgens het Russische tv-station Vesti 24 zijn sinds februari al meer dan 12 brokstukken uit het Tsjebarkoel-meer gehaald, waarvan er maar 4 afkomstig van de meteorietenregen zouden zijn.Op 15 februari veroorzaakte de meteorietenregen, het gevolg van een ontploffing van een asteroïde op een hoogte van 20 kilometer, meer dan 1.000 gewonden in de regio Tsjeljabinsk. Meer dan 7.000 gebouwen werden beschadigd. Onderzoekers van het Geologisch Instituut van Novossibirsk (in West-Siberië) stellen in een studie dat de asteroïde, met een geschatte diameter van 17 meter en een gewicht van 5.000 à 10.000 ton, ontplofte door een botsing met een ander hemellichaam of omdat ze langs de zon scheerde alvorens op aarde neer te storten. (Belga/TE)µ