De schrik voor terroristen zit er blijkbaar goed in. In zoverre zelfs dat de International Journal of Tourism Policy een uitgebreide studie publiceerde, waarin de bedreigingen voor het toerisme uitgaande van terrorisme vergeleken werden met de mogelijke gevolgen van het broeikaseffect.

Omdat toerisme een factor is die de economische welstand van een regio of zelfs een land sterk kan beïnvloeden, streven terroristen die een destabilisatie willen graag naar, al was het maar symbolische, acties tegen toeristenbussen of -hotels. Die halen meestal probleemloos het wereldnieuws.

Toch is het niet mogelijk om van een epidemie van aanslagen tegen toeristische bestemmingen te spreken. De conclusie van de studie was dan ook, tamelijk voorspelbaar voor wie de impact van terrorisme in zijn juiste context weet te plaatsen, dat het broeikaseffect véél meer problemen zal veroorzaken dan terroristen.

De effecten van terrorisme op de toeristische industrie zijn uiteraard vooral een gevolg van de media, die eventuele risico's uitvergroten tot iets dat iedereen die een vliegtuig of een trein neemt kan overkomen. Elke verplaatsing kan zo een bedreiging worden. Zeker omdat de meerderheid van de toeristen mensen zijn die in feite geen avontuur willen, en alleen maar op reis gaan omdat het moet, en omdat ze dan weer weten waarom ze zo graag thuis zijn.

De kans dat je sterft in een verkeersongeval is nog altijd duizend keer groter dan dat je gedood wordt door een terrorist. En de bedreigingen die uitgaan van de natuur zijn nog groter. Door het broeikaseffect zullen weersomstandigheden in grote delen van de wereld extremer worden, waardoor ook de risico's toenemen. Het klimaat is gevaarlijker voor de toeristische sector dan de gecombineerde activiteit van alle terroristen ter wereld. (DD)

De schrik voor terroristen zit er blijkbaar goed in. In zoverre zelfs dat de International Journal of Tourism Policy een uitgebreide studie publiceerde, waarin de bedreigingen voor het toerisme uitgaande van terrorisme vergeleken werden met de mogelijke gevolgen van het broeikaseffect. Omdat toerisme een factor is die de economische welstand van een regio of zelfs een land sterk kan beïnvloeden, streven terroristen die een destabilisatie willen graag naar, al was het maar symbolische, acties tegen toeristenbussen of -hotels. Die halen meestal probleemloos het wereldnieuws. Toch is het niet mogelijk om van een epidemie van aanslagen tegen toeristische bestemmingen te spreken. De conclusie van de studie was dan ook, tamelijk voorspelbaar voor wie de impact van terrorisme in zijn juiste context weet te plaatsen, dat het broeikaseffect véél meer problemen zal veroorzaken dan terroristen. De effecten van terrorisme op de toeristische industrie zijn uiteraard vooral een gevolg van de media, die eventuele risico's uitvergroten tot iets dat iedereen die een vliegtuig of een trein neemt kan overkomen. Elke verplaatsing kan zo een bedreiging worden. Zeker omdat de meerderheid van de toeristen mensen zijn die in feite geen avontuur willen, en alleen maar op reis gaan omdat het moet, en omdat ze dan weer weten waarom ze zo graag thuis zijn. De kans dat je sterft in een verkeersongeval is nog altijd duizend keer groter dan dat je gedood wordt door een terrorist. En de bedreigingen die uitgaan van de natuur zijn nog groter. Door het broeikaseffect zullen weersomstandigheden in grote delen van de wereld extremer worden, waardoor ook de risico's toenemen. Het klimaat is gevaarlijker voor de toeristische sector dan de gecombineerde activiteit van alle terroristen ter wereld. (DD)