Dat meldt het gerenommeerde Smithsonian Institute na onderzoek op beenderen van een 14-jarig Engels meisje, gevonden in de staat Virginia. De schedel bleek opengehakt en onderzoekers stelden vast dat het vlees van het gezicht werd gesneden.

"De wanhoop en overweldigende omstandigheden waarmee de kolonisten tijdens de winter van 1609-1610 geconfronteerd werden, zijn terug te vinden in het postmortaal onderzoek van het lichaam van dit meisje", legt antropoloog Douglas Owsley uit.

Volgens hem is duidelijk aan de restanten te zien dat het de bedoeling is geweest "het lichaam in stukken te snijden, de hersenen te verwijderen en het vlees van het gezicht te halen voor consumptie".

Geschreven meldingen

Het is niet duidelijk of het meisje - de onderzoekers noemen haar Jane - vermoord werd of een natuurlijke dood is gestorven. Er werd immers maar een tiende van haar botten teruggevonden. De winter van 1609-1610 staat in de geschiedenisboeken als "the starving time" voor Jamestown, de nederzetting die in 1607 door 104 Engelsen werd gesticht. Meer dan 200 kolonisten stierven toen door uithongering, ziekte en aanvallen door indianen.

Er zijn overigens ook geschreven meldingen van kannibalisme tijdens die harde winter, onder meer van de toenmalige president van de kolonie, George Percy. Hij schreef in 1625 dat kolonisten lichamen hadden opgegraven en opgegeten, staat te lezen in een artikel in Smithsonian Magazine. (Belga/TE)

Dat meldt het gerenommeerde Smithsonian Institute na onderzoek op beenderen van een 14-jarig Engels meisje, gevonden in de staat Virginia. De schedel bleek opengehakt en onderzoekers stelden vast dat het vlees van het gezicht werd gesneden. "De wanhoop en overweldigende omstandigheden waarmee de kolonisten tijdens de winter van 1609-1610 geconfronteerd werden, zijn terug te vinden in het postmortaal onderzoek van het lichaam van dit meisje", legt antropoloog Douglas Owsley uit. Volgens hem is duidelijk aan de restanten te zien dat het de bedoeling is geweest "het lichaam in stukken te snijden, de hersenen te verwijderen en het vlees van het gezicht te halen voor consumptie". Geschreven meldingen Het is niet duidelijk of het meisje - de onderzoekers noemen haar Jane - vermoord werd of een natuurlijke dood is gestorven. Er werd immers maar een tiende van haar botten teruggevonden. De winter van 1609-1610 staat in de geschiedenisboeken als "the starving time" voor Jamestown, de nederzetting die in 1607 door 104 Engelsen werd gesticht. Meer dan 200 kolonisten stierven toen door uithongering, ziekte en aanvallen door indianen. Er zijn overigens ook geschreven meldingen van kannibalisme tijdens die harde winter, onder meer van de toenmalige president van de kolonie, George Percy. Hij schreef in 1625 dat kolonisten lichamen hadden opgegraven en opgegeten, staat te lezen in een artikel in Smithsonian Magazine. (Belga/TE)