De laatste, naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître vernoemde, Europese ruimtecargo van het type ATV heeft vorige week een mogelijke botsing van het Internationaal Ruimtestation ISS met ruimteschroot vermeden. Voor het eerst was een dergelijke noodprocedure nodig, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA dinsdag meegedeeld.

Brokstuk van eerdere botsing

Op 27 oktober bleek een brokstuk van de Russische satelliet Cosmos-2251 op ramkoers met het ISS te liggen. Het brokstuk was zelf al een gevolg van een botsing van die kunstmaan in 2009 met een andere satelliet. Het object ter grootte van een hand zou het ISS binnen de 4 kilometer afstand passeren, te dicht om veilig te zijn.

Zes uur voor de mogelijke impact kwamen de ruimtevaartbureaus van de in het ISS participerende landen overeen een noodmanoeuvre uit te voeren. De vluchtleiding van het complex ATV besliste - bij afwezigheid van Russische Progress-cargo's - de raketmotoren van de Georges Lemaître vier minuten lang te gebruiken om de snelheid van de spacemeccano met 1,8 kilometer per uur op te drijven, waardoor de baan van de 420 ton wegende kolos een kilometer hoger en veiliger kwam te liggen.

ISS niet uit baan brengen

De vluchtleiding was ervoor beducht om het ISS niet in een verkeerde baan te brengen of de latere koppeling van een Russische Progress-cargo te bemoeilijken, zegt ESA. Het was de eerste keer dat een ATV, een belangrijke Europese en Belgische participatie in het ISS, nodig was. De Georges Lemaître heeft meer dan 6,6 ton aan goederen naar het ISS gebracht. Het onbemande tuig koppelt in februari af om dan op te branden in de atmosfeer. (Belga/WB)

De laatste, naar de Belgische wetenschapper Georges Lemaître vernoemde, Europese ruimtecargo van het type ATV heeft vorige week een mogelijke botsing van het Internationaal Ruimtestation ISS met ruimteschroot vermeden. Voor het eerst was een dergelijke noodprocedure nodig, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA dinsdag meegedeeld.Op 27 oktober bleek een brokstuk van de Russische satelliet Cosmos-2251 op ramkoers met het ISS te liggen. Het brokstuk was zelf al een gevolg van een botsing van die kunstmaan in 2009 met een andere satelliet. Het object ter grootte van een hand zou het ISS binnen de 4 kilometer afstand passeren, te dicht om veilig te zijn. Zes uur voor de mogelijke impact kwamen de ruimtevaartbureaus van de in het ISS participerende landen overeen een noodmanoeuvre uit te voeren. De vluchtleiding van het complex ATV besliste - bij afwezigheid van Russische Progress-cargo's - de raketmotoren van de Georges Lemaître vier minuten lang te gebruiken om de snelheid van de spacemeccano met 1,8 kilometer per uur op te drijven, waardoor de baan van de 420 ton wegende kolos een kilometer hoger en veiliger kwam te liggen. De vluchtleiding was ervoor beducht om het ISS niet in een verkeerde baan te brengen of de latere koppeling van een Russische Progress-cargo te bemoeilijken, zegt ESA. Het was de eerste keer dat een ATV, een belangrijke Europese en Belgische participatie in het ISS, nodig was. De Georges Lemaître heeft meer dan 6,6 ton aan goederen naar het ISS gebracht. Het onbemande tuig koppelt in februari af om dan op te branden in de atmosfeer. (Belga/WB)