Bosbranden in Australië onheilspellend vroeg begonnen: ‘Dit is niet het nieuwe normaal, het wordt veel erger’

© getty
Trui Engels Journalist Knack.be

Terwijl het Amazonegebied nog steeds in brand staat, wakkert het vuur aan de andere kant van de wereld aan. De ‘lentebosbranden’ in Australië voorspellen weinig goeds voor komende zomer.

Het bosbrandenseizoen in Australië, waar het nu stilaan lente wordt, is opvallend vroeg en vernietigend begonnen dit jaar. Het gaat om de ergste start ooit en er wordt gevreesd dat dat mogelijk een teken aan de wand is dat het ergste bosbrandenseizoen in de Australische geschiedenis er zit aan te komen.

Down Under zijn ze wel wat gewoon als het op bosbranden aankomt, maar dit jaar is allesbehalve business as usual. In de deelstaat Queensland en in het noorden van Nieuw-Zuid-Wales bestrijden brandweerlieden al enkele dagen meer dan 140 felle bosbranden. 26 huizen werden al vernield en meer dan 5000 mensen moesten worden geëvacueerd. Minstens een van de branden zou zijn aangestoken.

De situatie ziet er bovendien niet goed uit: zowat 65 procent van Queensland en 98 procent van Nieuw-Zuid-Wales hebben momenteel af te rekenen met droogte en sterke winden wakkeren de branden nog aan.

Een bijkomend probleem is dat het bosbrandenseizoen mogelijk samenvalt met het cyclonenseizoen. En hoewel de branden nog maar net begonnen zijn, rijzen nu al vragen of Australië voldoende is uitgerust om zulke extreme toestanden aan te pakken.

‘Wat er nu gebeurt, is historisch’, zei Andrew Sturgess, verantwoordelijk voor het voorspellen van bosbranden in Queensland, op een persconferentie. ‘De branden waren nog nooit zo hevig en zo vroeg in de lente.’

Klimaatverandering

Experts wijten de vroege start van de branden onder meer aan de klimaatverandering. Het klimaat is evenwel geen directe aanleiding, maar de klimaatverhitting verhoogt het risico op meer frequente en intensere branden.

Ook het feit dat de bosbranden naast het droge binnenland, nu ook oeroud subtropisch regenwoud hebben bereikt, toont aan dat de branden een nieuwe dimensie aannemen. Zo werd ook de historische Binna Burra Lodge uit 1930 in het woud in de as gelegd.

https://twitter.com/shelleymlloyd/status/1171527931090194435Shelley Lloydhttps://twitter.com/shelleymlloyd

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Volgens de Australische klimaatwetenschapper Joëlle Gergis is het erg verontrustend dat het gebied rond Binna Burra vuur heeft gevat. Normaal spreiden branden zich niet uit naar regenwouden zo vroeg in het seizoen, dat doorgaans in september begint. ‘Het is onthutsend om te zien dat deze gewoonlijk koele en natte regenwouden in brand staan’, zegt ze aan The New York Times. ‘Hoewel deze opmerkelijke regenwouden er al zijn sinds de tijd van de dinosaurussen, beginnen de natte gebieden gedurende langere periodes in het jaar op te drogen door stijgende temperaturen en minder regenval, wat het risico op bosbranden in deze kwetsbare ecosystemen doet toenemen.’

Ook de Australische minister-president Scott Morrison erkent dat het ‘vrij ongewoon is dat regenwoud in brand staat’ en dat klimaatverandering ‘een van de vele factoren is voor dergelijke incidenten.’ Hij wijst de kritiek af dat zijn regering onvoldoende maatregelen neemt om het probleem aan te pakken.

‘De regering is ervan overtuigd dat we actie moeten ondernemen tegen de klimaatverandering en dat zullen we blijven doen’, aldus de minister-president tijdens een bezoek aan het getroffen gebied. ‘We zijn een van de weinige landen die de Kyoto-doelstelling van 2020 zelfs zullen overschrijden.’

Nochtans is de conservatieve coalitie van Morrison terughoudend over een vermindering op de uitstoot van broeikasgassen, uit vrees voor schade aan de Australische steenkoolindustrie en bijgevolg de economische groei.

In Australië, een land dat erg afhangt van de steenkolenindustrie, heerst nog steeds heel wat weerstand tegen de theorie van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Al lijken de huidige bosbranden daar verandering in te brengen.

De Australische minister die verantwoordelijk is voor droogte en natuurrampen, David Littleproud, liet eerder deze week nog uitschijnen dat hij niet gelooft dat klimaatverandering veroorzaakt wordt door de mens. Donderdag klonken echter andere geluiden: ‘Ik aanvaard de wetenschap over de menselijke impact op de klimaatverandering. Dat heb ik altijd gedaan.’

Records

Australië heeft in maart van dit jaar voor de vierde maand op rij een warmterecord gemeten. De gemiddelde nationale temperatuur lag die maand 2.13 graden Celsius hoger dan het gemiddelde. In januari, middenin de Australische zomer, werd voor het eerst een gemiddelde temperatuur gemeten van boven de 30 graden.

In de laatste 50 jaar is het aantal hete dagen in Australië zelfs verdubbeld en werden de hittegolven langer en heter. Ook extreme weerfenomenen, zoals overstromingen en cyclonen, werden intenser in frequentie en kracht.

‘We zien links en rechts records breken’, zegt Robert Glasser, het voormalige hoofd van het bureau voor rampenrisicovermindering van de Verenigde Naties, aan The Times. ‘Dit is niet het nieuwe normaal, we gaan veel erger zien. De snelheid van de verandering zal nog toenemen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content