Het wordt steeds duidelijker dat borstkanker een amalgaam van verschillende ziektebeelden is. En dat patiënten verschillend kunnen reageren op de strijd tegen een gezwel.

Kankerexpert Michael Ignatiadis van het Instituut Jules Bordet in Brussel schrijft met een aantal collega's in de Journal of Clinical Oncology dat borstkankerpatiënten bij wie in hun gezwellen een hoge activiteit bestaat van genen die een invloed hebben op de reactie van hun afweersysteem, betere resultaten halen uit een chemotherapie dan patiënten bij wie de activiteit van dezelfde genen op een lager pitje is gedraaid.

De studie bevestigt wat wetenschappers al lang aan hun water voelen: dat niet alle patiënten op dezelfde manier op een behandeling reageren, en dat het verschil minstens gedeeltelijk terug te voeren is tot hun genetische constellatie. Waardoor het in principe mogelijk moet worden om met een genetische test te bepalen wie voordeel uit een bepaalde behandeling kan halen, en wie niet.

Uit de studie bleek duidelijk dat het bij patiënten met een gunstige genactiviteit mogelijk is een tumor volledig uit te roeien, terwijl anderen gemakkelijker hervallen.

Borstkanker bij jonge vrouwen agressiever

Hatem Azim van hetzelfde Brusselse instituut - het is opvallend dat het aantal buitenlandse namen op publicaties van Belgische instellingen toeneemt - stelt met zijn collega's in een speciaal supplement van de Annals of Oncology, waarin de resultaten van een internationale conferentie worden gepresenteerd, dat borstkanker bij jonge vrouwen agressiever is dan bij oudere patiëntes, onder druk van een gen dat bij jonge vrouwen de uitzaaiing van kankercellen naar de beenderen vergemakkelijkt.

De onderzoekers beschrijven deze vorm van kanker als een aparte ziekte die een andere behandeling vereist dan de rest, onder meer omdat de kans om na een behandeling in kanker te hervallen groter is. Het zou met name gunstig zijn te trachten ook het gen in kwestie lam te leggen, zodat alvast het verzwarende element kan worden uitgeschakeld.

Omdat jonge vrouwen dikwijls minder alert zijn voor borstkanker, wordt een gezwel meestal ook later ontdekt, waardoor het minder gemakkelijk met succes bestreden kan worden. (DD)

Het wordt steeds duidelijker dat borstkanker een amalgaam van verschillende ziektebeelden is. En dat patiënten verschillend kunnen reageren op de strijd tegen een gezwel. Kankerexpert Michael Ignatiadis van het Instituut Jules Bordet in Brussel schrijft met een aantal collega's in de Journal of Clinical Oncology dat borstkankerpatiënten bij wie in hun gezwellen een hoge activiteit bestaat van genen die een invloed hebben op de reactie van hun afweersysteem, betere resultaten halen uit een chemotherapie dan patiënten bij wie de activiteit van dezelfde genen op een lager pitje is gedraaid. De studie bevestigt wat wetenschappers al lang aan hun water voelen: dat niet alle patiënten op dezelfde manier op een behandeling reageren, en dat het verschil minstens gedeeltelijk terug te voeren is tot hun genetische constellatie. Waardoor het in principe mogelijk moet worden om met een genetische test te bepalen wie voordeel uit een bepaalde behandeling kan halen, en wie niet. Uit de studie bleek duidelijk dat het bij patiënten met een gunstige genactiviteit mogelijk is een tumor volledig uit te roeien, terwijl anderen gemakkelijker hervallen. Borstkanker bij jonge vrouwen agressiever Hatem Azim van hetzelfde Brusselse instituut - het is opvallend dat het aantal buitenlandse namen op publicaties van Belgische instellingen toeneemt - stelt met zijn collega's in een speciaal supplement van de Annals of Oncology, waarin de resultaten van een internationale conferentie worden gepresenteerd, dat borstkanker bij jonge vrouwen agressiever is dan bij oudere patiëntes, onder druk van een gen dat bij jonge vrouwen de uitzaaiing van kankercellen naar de beenderen vergemakkelijkt. De onderzoekers beschrijven deze vorm van kanker als een aparte ziekte die een andere behandeling vereist dan de rest, onder meer omdat de kans om na een behandeling in kanker te hervallen groter is. Het zou met name gunstig zijn te trachten ook het gen in kwestie lam te leggen, zodat alvast het verzwarende element kan worden uitgeschakeld. Omdat jonge vrouwen dikwijls minder alert zijn voor borstkanker, wordt een gezwel meestal ook later ontdekt, waardoor het minder gemakkelijk met succes bestreden kan worden. (DD)