Bij het Opera-experiment van het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN zijn elementaire deeltjes gemeten die de onoverschrijdbaar geachte snelheid van het licht overtroffen, zo heeft het CERN donderdag meegedeeld.

Het nieuws slaat in als een bom in de wetenschappelijke wereld en legt die bom ook onder de theorievorming van Albert Einstein.

Bij het experiment hebben neutrino's, die bijna massaloze subatomaire deeltjes zijn, de 730 km van het CERN in Genève tot de Opera-detector van het ondergronds laboratorium van het Italiaanse San Grasso aan 306.000 km/s afgelegd. Dat is verrassend, want het is 6 km per uur sneller dan de lichtsnelheid.

Anders uitgedrukt komt het erop neer dat de neutrino's bij een langeafstandskoers van 730 km doorheen de aardkorst de eindmeet met 20 meter voorsprong zullen bereiken op het licht. Nog anders gezegd: ze zijn gemiddeld 60 miljardste van een seconde eerder ter bestemming.

Opnieuw en opnieuw
De bevinding is niet één keer gedaan. Er is drie jaar studie aan voorafgegaan waarbij meer dan 15.000 neutrino's zijn bestudeerd. De foutmarge is een record van slechts 10 miljardste van een seconde.

De wetenschappers hebben het resultaat helemaal niet verwacht en hebben alles nog eens opnieuw en opnieuw bekeken. De neutrino's bleven de snelste.

Toch roepen de wetenschappers zelf nog om onafhankelijke verificatie gezien de impact van hun vondst.

Solide geachte wetten van de fysica wankelen, met inbegrip van en vooral de relativiteittheorie van Albert Einstein. Die heeft als uitgangspunt juist dat niets sneller kan gaan dan het licht. (Belga/TE)

Bij het Opera-experiment van het Europees Centrum voor Deeltjesonderzoek CERN zijn elementaire deeltjes gemeten die de onoverschrijdbaar geachte snelheid van het licht overtroffen, zo heeft het CERN donderdag meegedeeld. Het nieuws slaat in als een bom in de wetenschappelijke wereld en legt die bom ook onder de theorievorming van Albert Einstein. Bij het experiment hebben neutrino's, die bijna massaloze subatomaire deeltjes zijn, de 730 km van het CERN in Genève tot de Opera-detector van het ondergronds laboratorium van het Italiaanse San Grasso aan 306.000 km/s afgelegd. Dat is verrassend, want het is 6 km per uur sneller dan de lichtsnelheid. Anders uitgedrukt komt het erop neer dat de neutrino's bij een langeafstandskoers van 730 km doorheen de aardkorst de eindmeet met 20 meter voorsprong zullen bereiken op het licht. Nog anders gezegd: ze zijn gemiddeld 60 miljardste van een seconde eerder ter bestemming. Opnieuw en opnieuw De bevinding is niet één keer gedaan. Er is drie jaar studie aan voorafgegaan waarbij meer dan 15.000 neutrino's zijn bestudeerd. De foutmarge is een record van slechts 10 miljardste van een seconde. De wetenschappers hebben het resultaat helemaal niet verwacht en hebben alles nog eens opnieuw en opnieuw bekeken. De neutrino's bleven de snelste. Toch roepen de wetenschappers zelf nog om onafhankelijke verificatie gezien de impact van hun vondst. Solide geachte wetten van de fysica wankelen, met inbegrip van en vooral de relativiteittheorie van Albert Einstein. Die heeft als uitgangspunt juist dat niets sneller kan gaan dan het licht. (Belga/TE)