Vlati, de Vlaamse Vereniging van Tinnitus (oorsuizen) en Hyperacusis (overgevoeligheid voor externe geluiden), eist "met onmiddellijke ingang" dat de overheid een geluidsbeperking oplegt aan bioscoopuitbaters.

Op 9 oktober liep een 17-jarig Antwerps meisje na een bioscoopbezoek voor de film 'Inception' een lawaaitrauma op en kwam daarna bij de patiëntenvereniging terecht. "Het meisje volgt momenteel haar lessen met oordoppen in, omdat ze externe geluiden niet meer kan verdragen. Ze heeft last van voortdurend oorsuizen", zegt Ludo Kerkhofs, woordvoerder van Vlati.

Lawaaidoofheid

Naar aanleiding van dat incident liet Vlati geluidsmetingen uitvoeren in twee bioscopen, één van de Kinepolisgroep en één van de UGC-groep. "De resultaten waren onthutsend: er werden bij de film 'Inception' talloze pieken gemeten van 118dB. Die geluidssterkte komt overeen met het lawaai van een voorbijrazende Formule 1-bolide", vervolgt Kerkhofs.

Gehoorschade ontstaat als iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 90 dB, met lawaaidoofheid als uiteindelijke gevolg. Vanaf geluidspieken van 100 dB kan acute en permanente gehoorschade optreden.

Hoewel het probleem volgens Vlati erkend wordt door de sector, die het probleem ook wil aanpakken, verwacht de patiëntenvereniging een overheidsinitiatief. "De overheid moet dringend een wettelijk kader scheppen zoals dat vandaag al het geval is in de fuifzalen, waar de geluidssterkte maximum 90 dB mag bedragen.

Zwitserland en Frankrijk beschikken al over wetten die het maximumgeluid in cinemazalen aan banden leggen", aldus Kerkhofs.

Vlati, de Vlaamse Vereniging van Tinnitus (oorsuizen) en Hyperacusis (overgevoeligheid voor externe geluiden), eist "met onmiddellijke ingang" dat de overheid een geluidsbeperking oplegt aan bioscoopuitbaters. Op 9 oktober liep een 17-jarig Antwerps meisje na een bioscoopbezoek voor de film 'Inception' een lawaaitrauma op en kwam daarna bij de patiëntenvereniging terecht. "Het meisje volgt momenteel haar lessen met oordoppen in, omdat ze externe geluiden niet meer kan verdragen. Ze heeft last van voortdurend oorsuizen", zegt Ludo Kerkhofs, woordvoerder van Vlati. Lawaaidoofheid Naar aanleiding van dat incident liet Vlati geluidsmetingen uitvoeren in twee bioscopen, één van de Kinepolisgroep en één van de UGC-groep. "De resultaten waren onthutsend: er werden bij de film 'Inception' talloze pieken gemeten van 118dB. Die geluidssterkte komt overeen met het lawaai van een voorbijrazende Formule 1-bolide", vervolgt Kerkhofs. Gehoorschade ontstaat als iemand langere tijd wordt blootgesteld aan geluidsniveaus boven 90 dB, met lawaaidoofheid als uiteindelijke gevolg. Vanaf geluidspieken van 100 dB kan acute en permanente gehoorschade optreden. Hoewel het probleem volgens Vlati erkend wordt door de sector, die het probleem ook wil aanpakken, verwacht de patiëntenvereniging een overheidsinitiatief. "De overheid moet dringend een wettelijk kader scheppen zoals dat vandaag al het geval is in de fuifzalen, waar de geluidssterkte maximum 90 dB mag bedragen. Zwitserland en Frankrijk beschikken al over wetten die het maximumgeluid in cinemazalen aan banden leggen", aldus Kerkhofs.