Het toekomstbeeld van de stille, moderne grootstad waarin inwoners met geluidloze elektrische wagentjes rondrijden, zal helaas een utopie blijven. Tenminste als het van de Europese Unie afhangt. Die wil namelijk dat de nieuwe generatie milieuvriendelijke auto's een artificieel geluid produceert als een onderzoek uitwijst dat stille wagens een potentieel gevaar voor de zwakke weggebruikers vormen.

Om de kakofonie nog wat groter te maken, zou elk automerk haar eigen specifieke kenmerkende geluid zelf mogen kiezen. Enkel het minimumvolume van het geluid zou aan voorschriften onderworpen worden om voetgangers, fietsers en vooral blinden te waarschuwen dat er een auto in aantocht is.

Om de geluidsoverlast echter zo beperkt mogelijk te houden, zal het geluid met de rijrichting van de wagen mee worden geproduceerd. Bij Lotus, een fabrikant die elektrische en hybride modellen ontwikkelt, is het geluid zelfs afhankelijk van de snelheid van de wagen.

De auto-industrie is echter van mening dat een artificieel lawaai enkel nodig is bij een snelheid van minder dan 20 km per uur, omdat er bij een hogere snelheid voldoende geluid wordt voortgebracht door de autobanden.

Star Wars

Sommige fabrikanten zullen wellicht opteren voor de klassieke motorsound. Maar andere denken aan computergeluiden of het geluid van ruimtetuigen uit sciencefictionfilms, zoals bijvoorbeeld dat van de podracers uit Star Wars.

Deze maand wordt aan de Britse Warwick universiteit gestart met het testen van de verschillende mogelijkheden. Elke week zal een testauto een ander geluid voortbrengen en de reactie erop van de voetgangers onderzoeken. "We moeten een geluid vinden dat mensen waarschuwt wanneer er een auto in de buurt is, zonder evenwel voor overlast te zorgen", zegt professor Paul Jennings.

"Geluid is belangrijker dan je zou denken in het verkeer", gaat Jennings verder in de krant The Times. "Mensen denken dat ze reageren op het beeld van een aankomende auto wanneer ze de straat oversteken, maar eigenlijk wordt de aandacht getrokken door het lawaai dat de auto maakt. Geluid laat je bovendien weten wanneer een auto versnelt of vertraagt."

Professor Jennings gelooft dat het in de toekomst mogelijk wordt dat voetgangers leren uitkijken voor stille wagens en dat het waarschuwingsgeluid overbodig wordt.

Allemaal fake
Artificiële geluiden, geuren en kleuren worden aan producten toegevoegd om ze veiliger en aantrekkelijker te maken.

- Toen in 1937 300 kinderen omkwamen bij een gaslek in een school in het Amerikaanse Texas, werd er een onaangename geur toegevoegd om het gas beter te kunnen detecteren.
- Digitale camera's maken nog steeds het ouderwetse 'klik'-geluid om aan de fotograaf duidelijk te maken dat de foto wel degelijk is genomen.
- Geldautomaten maken een zoemend geluid om te laten weten dat het gevraagde geld onderweg is.

Het toekomstbeeld van de stille, moderne grootstad waarin inwoners met geluidloze elektrische wagentjes rondrijden, zal helaas een utopie blijven. Tenminste als het van de Europese Unie afhangt. Die wil namelijk dat de nieuwe generatie milieuvriendelijke auto's een artificieel geluid produceert als een onderzoek uitwijst dat stille wagens een potentieel gevaar voor de zwakke weggebruikers vormen. Om de kakofonie nog wat groter te maken, zou elk automerk haar eigen specifieke kenmerkende geluid zelf mogen kiezen. Enkel het minimumvolume van het geluid zou aan voorschriften onderworpen worden om voetgangers, fietsers en vooral blinden te waarschuwen dat er een auto in aantocht is. Om de geluidsoverlast echter zo beperkt mogelijk te houden, zal het geluid met de rijrichting van de wagen mee worden geproduceerd. Bij Lotus, een fabrikant die elektrische en hybride modellen ontwikkelt, is het geluid zelfs afhankelijk van de snelheid van de wagen. De auto-industrie is echter van mening dat een artificieel lawaai enkel nodig is bij een snelheid van minder dan 20 km per uur, omdat er bij een hogere snelheid voldoende geluid wordt voortgebracht door de autobanden. Star WarsSommige fabrikanten zullen wellicht opteren voor de klassieke motorsound. Maar andere denken aan computergeluiden of het geluid van ruimtetuigen uit sciencefictionfilms, zoals bijvoorbeeld dat van de podracers uit Star Wars. Deze maand wordt aan de Britse Warwick universiteit gestart met het testen van de verschillende mogelijkheden. Elke week zal een testauto een ander geluid voortbrengen en de reactie erop van de voetgangers onderzoeken. "We moeten een geluid vinden dat mensen waarschuwt wanneer er een auto in de buurt is, zonder evenwel voor overlast te zorgen", zegt professor Paul Jennings. "Geluid is belangrijker dan je zou denken in het verkeer", gaat Jennings verder in de krant The Times. "Mensen denken dat ze reageren op het beeld van een aankomende auto wanneer ze de straat oversteken, maar eigenlijk wordt de aandacht getrokken door het lawaai dat de auto maakt. Geluid laat je bovendien weten wanneer een auto versnelt of vertraagt." Professor Jennings gelooft dat het in de toekomst mogelijk wordt dat voetgangers leren uitkijken voor stille wagens en dat het waarschuwingsgeluid overbodig wordt. Allemaal fake Artificiële geluiden, geuren en kleuren worden aan producten toegevoegd om ze veiliger en aantrekkelijker te maken. - Toen in 1937 300 kinderen omkwamen bij een gaslek in een school in het Amerikaanse Texas, werd er een onaangename geur toegevoegd om het gas beter te kunnen detecteren. - Digitale camera's maken nog steeds het ouderwetse 'klik'-geluid om aan de fotograaf duidelijk te maken dat de foto wel degelijk is genomen. - Geldautomaten maken een zoemend geluid om te laten weten dat het gevraagde geld onderweg is.