Terwijl de Britse oliemaatschappij BP koortsachtig naar oplossingen zoekt voor het olielek in de Golf van Mexico, komen de Russen met dé oplossing op de proppen: een atoombom.

De populaire Russische krant Komsomoloskaya Pravda (KP) schrijft dat lekken in de toenmalige Sovjet-Unie werden bestreden met gecontroleerde ondergrondse atoomontploffingen. "Een ondergrondse ontploffing oefent druk uit op de rotsen op de bodem, zorgt voor een verhoogde druk en knijpt als het ware de oliebron dicht", klinkt het bij de Russen.

De Russen zijn niet aan hun proefstuk toe. De oliegrootmacht had maar liefst vijf keer te maken met een olielek op de zeebodem, waarbij ze het lek bestreden met een atoombom.

Een eerste keer was op 30 september 1966 in Oezbekistan. Op een diepte van 1,5 km werd een bom, die niet minder dan 1,5 keer zwaarder was dan de bom op Hiroshima, tot ontploffing gebracht.

80 procent kans op succes

Volgens KP gebruiken de Russen ondergrondse atoomontploffingen ook voor 'meer gewone zaken'. Zo kwamen de bommen bij de constructie van ondergrondse gasopslagplaatsen en kanalen 169 keer van pas.

Aangezien de Russen maar één op de vijf keer faalden om een lek te dichten, zien ze de kansen in de Golf van Mexico positief in. " De Amerikanen kunnen het zeker en vast eens proberen", aldus de Russen.

Terwijl de Britse oliemaatschappij BP koortsachtig naar oplossingen zoekt voor het olielek in de Golf van Mexico, komen de Russen met dé oplossing op de proppen: een atoombom. De populaire Russische krant Komsomoloskaya Pravda (KP) schrijft dat lekken in de toenmalige Sovjet-Unie werden bestreden met gecontroleerde ondergrondse atoomontploffingen. "Een ondergrondse ontploffing oefent druk uit op de rotsen op de bodem, zorgt voor een verhoogde druk en knijpt als het ware de oliebron dicht", klinkt het bij de Russen. De Russen zijn niet aan hun proefstuk toe. De oliegrootmacht had maar liefst vijf keer te maken met een olielek op de zeebodem, waarbij ze het lek bestreden met een atoombom. Een eerste keer was op 30 september 1966 in Oezbekistan. Op een diepte van 1,5 km werd een bom, die niet minder dan 1,5 keer zwaarder was dan de bom op Hiroshima, tot ontploffing gebracht. 80 procent kans op succes Volgens KP gebruiken de Russen ondergrondse atoomontploffingen ook voor 'meer gewone zaken'. Zo kwamen de bommen bij de constructie van ondergrondse gasopslagplaatsen en kanalen 169 keer van pas. Aangezien de Russen maar één op de vijf keer faalden om een lek te dichten, zien ze de kansen in de Golf van Mexico positief in. " De Amerikanen kunnen het zeker en vast eens proberen", aldus de Russen.