Belgische archeologen ontdekken 4.400 jaar oud beeld van Egyptische farao

Archeologen in Egypte © Reuters

In Egypte heeft een team van Belgische archeologen een 4.400 jaar oud beeld opgegraven van farao Sahoere.

Een team van Belgische archeologen onder leiding van Dirk Huyge heeft in Egypte een 4.400 jaar oud beeld opgegraven van een Egyptische farao. Dat melden Egyptische media. Volgens het Egyptische ministerie van Antiquiteiten gaat het om een ontdekking van ‘grote betekenis en belang.’

Het gaat om een beeld van farao Sahoere, een farao van de 5e Dynastie van het Oude Egypte, dat ontdekt werd op de site van al-Kab in Aswan, 580 kilometer ten zuiden van Caïro op de oostelijke oever van de Nijl. Het zou dateren uit de periode van 2.487 tot 2.475 voor Christus.

70 centimeter

Het Belgische team groef enkel de onderste helft van het beeld op, maar volgens Huyge is daarin de naam van Sahoere gegraveerd. De onderste helft van het beeld meet 21,7 centimeter, het hele beeld zou zowat 70 centimeter groot zijn. Verdere opgravingen zullen plaatsvinden in de hoop om meer te weten te komen over de farao.

Vandaag zijn er slechts twee intacte beelden van farao Sahoere gekend, één bevindt zich in het Metropolitan Museum in New York, het anderen in het Egyptische museum aan het Tahrir-plein in Caïro.

Vroegste dynastieën

Het Belgische team voert sinds 2009 opgravingen uit in al-Kab. Belgische archeologen zouden sinds 1937 betrokken zijn bij de opgravingen in de streek.

Al-Khab, voorheen gekend als Nekheb, werd bewoond sinds prehistorische tijden. Het zou dienst gedaan hebben als een soort regionale hoofdstad voor zuidelijk Egypte tijdens de heerschappij van de vroegste dynastieën. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content