Het rapport maakt een stand van zaken op van de gezondheid van onze planeet. Het baseert zich daarbij op de Living Planet Index (LPI), die de globale biologische diversiteit weergeeft en op de ecologische voetafdruk. Dat is de oppervlakte die nodig is om de natuurlijke hulpbronnen die we verbruiken terug aan te maken en daarbij geproduceerd afval op te nemen.

Op grote voet

De LPI is sinds de jaren '70 met ongeveer 30 procent gedaald. De ecologische voetafdruk is sinds 1961 meer dan verdubbeld. Deze toename is volgens het rapport vooral te wijten aan de stijging van het koolstofverbruik. De aarde heeft op dit moment 1,5 jaar nodig om aan te maken wat wij op 1 jaar tijd consumeren. Als deze tendens zich doorzet, zullen er drie aardes nodig zijn tegen 2050.

In België is de situatie nog ernstiger. Uit de nieuwe gegevens, die veel preciezer zijn dan de vorige, blijkt dat we onze ecologische voetafdruk steeds onderschat hebben. We laten enkel de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Denemarken voorgaan in het lijstje van ecologische grootvoeten. De Verenigde Staten staan op nummer vijf. Als iedereen zou leven als een Belg, dan waren er liefst 4,4 planeten nodig om in onze behoeften te voorzien.

Oplossingen

Het Living Planet Report brengt zelf oplossingen aan om de schade te beperken en de 9 miljard mensen die in 2050 op deze aardbol zullen rondlopen, te kunnen onderhouden. Het rapport legt vooral de nadruk op energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, en op een vermindering van de vleesconsumptie. Sabien Leemans, beleidsmedewerker bij WWF, maant politici aan om ambitieuze doelen goed te keuren op internationaal niveau. Ze wijst op de belangrijke rol van België als voorzitter en woordvoerder van de Europese Unie tijdens de top over biodiversiteit in Japan en die over klimaat in Mexico, allebei in december van dit jaar.

Het rapport maakt een stand van zaken op van de gezondheid van onze planeet. Het baseert zich daarbij op de Living Planet Index (LPI), die de globale biologische diversiteit weergeeft en op de ecologische voetafdruk. Dat is de oppervlakte die nodig is om de natuurlijke hulpbronnen die we verbruiken terug aan te maken en daarbij geproduceerd afval op te nemen. Op grote voet De LPI is sinds de jaren '70 met ongeveer 30 procent gedaald. De ecologische voetafdruk is sinds 1961 meer dan verdubbeld. Deze toename is volgens het rapport vooral te wijten aan de stijging van het koolstofverbruik. De aarde heeft op dit moment 1,5 jaar nodig om aan te maken wat wij op 1 jaar tijd consumeren. Als deze tendens zich doorzet, zullen er drie aardes nodig zijn tegen 2050. In België is de situatie nog ernstiger. Uit de nieuwe gegevens, die veel preciezer zijn dan de vorige, blijkt dat we onze ecologische voetafdruk steeds onderschat hebben. We laten enkel de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Denemarken voorgaan in het lijstje van ecologische grootvoeten. De Verenigde Staten staan op nummer vijf. Als iedereen zou leven als een Belg, dan waren er liefst 4,4 planeten nodig om in onze behoeften te voorzien. Oplossingen Het Living Planet Report brengt zelf oplossingen aan om de schade te beperken en de 9 miljard mensen die in 2050 op deze aardbol zullen rondlopen, te kunnen onderhouden. Het rapport legt vooral de nadruk op energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, en op een vermindering van de vleesconsumptie. Sabien Leemans, beleidsmedewerker bij WWF, maant politici aan om ambitieuze doelen goed te keuren op internationaal niveau. Ze wijst op de belangrijke rol van België als voorzitter en woordvoerder van de Europese Unie tijdens de top over biodiversiteit in Japan en die over klimaat in Mexico, allebei in december van dit jaar.