Rosetta is al meer dan twee jaar bezig aan haar schoonheidsslaapje in de ruimte. Ze werd in 2004 gelanceerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met als doel de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te verkennen. De grote vraag is of Rosetta effectief zal ontwaken en hoe het met haar gezondheid gesteld is.

Omdat het ruimtetuig onmogelijk op eigen kracht de nodige snelheid kon ontwikkelen, maakte Rosetta gebruik van de zwaartekracht van de Aarde en Mars om snelheid op te bouwen. Terwijl ze haar weg verderzette naar een baan rond de planeet Jupiter, werd ze midden 2011 in een diepe slaap gebracht om energie te besparen. Sindsdien is alle contact met de Aarde verdwenen.

Wachten op signaal

Wanneer de wekker afgaat, zal het ruimtetuig zes uur nodig hebben om zich op te warmen en opnieuw contact te zoeken met de controlemissie in het Duitse Darmstadt. Door de verre afstand - zo'n 807 miljoen kilometer - zal het nog eens 45 minuten in beslag nemen voor het signaal de Aarde bereikt.

In augustus zal Rosetta zich dan hopelijk in de nabijheid van haar doel bevinden om de 4 km brede komeet te bestuderen en in kaart te brengen, waarna ze in november zal proberen om een komeetlander, genaamd Philae, op het oppervlak van het ruimteobject te plaatsen. Die moet een jaar lang stalen verzamelen en foto's nemen.

Rosetta is al meer dan twee jaar bezig aan haar schoonheidsslaapje in de ruimte. Ze werd in 2004 gelanceerd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met als doel de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko te verkennen. De grote vraag is of Rosetta effectief zal ontwaken en hoe het met haar gezondheid gesteld is. Omdat het ruimtetuig onmogelijk op eigen kracht de nodige snelheid kon ontwikkelen, maakte Rosetta gebruik van de zwaartekracht van de Aarde en Mars om snelheid op te bouwen. Terwijl ze haar weg verderzette naar een baan rond de planeet Jupiter, werd ze midden 2011 in een diepe slaap gebracht om energie te besparen. Sindsdien is alle contact met de Aarde verdwenen.Wanneer de wekker afgaat, zal het ruimtetuig zes uur nodig hebben om zich op te warmen en opnieuw contact te zoeken met de controlemissie in het Duitse Darmstadt. Door de verre afstand - zo'n 807 miljoen kilometer - zal het nog eens 45 minuten in beslag nemen voor het signaal de Aarde bereikt.In augustus zal Rosetta zich dan hopelijk in de nabijheid van haar doel bevinden om de 4 km brede komeet te bestuderen en in kaart te brengen, waarna ze in november zal proberen om een komeetlander, genaamd Philae, op het oppervlak van het ruimteobject te plaatsen. Die moet een jaar lang stalen verzamelen en foto's nemen.