Bekijk historische zachte landing van SpaceX-raket

De zachte landing van de Falcon 9 © Reuters

SpaceX, het private ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, is er maandag voor het eerst in geslaagd een onderdeel van de raket Falcon 9 die satellieten in de ruimte brengt, onbeschadigd terug naar de aarde te doen keren.

De Falcon 9 werd rond 20.30 uur lokale tijd (2.30 uur Belgische tijd) in Cape Canaveral in Florida gelanceerd. Zo’n elf minuten later kwam het imposante bovenste deel van de raket heelhuids naar de aarde terug. Dat is een primeur: bij de vorige pogingen mislukte dat.

Het onderdeel produceert kracht bij de lancering, en kan nu worden hergebruikt. De rest van de raket zet zijn ruimtetocht verder.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Aan boord zijn er elf satellieten van het bedrijf Orbcomm, die in een baan rond de aarde worden gebracht.

Bij een vorige poging van SpaceX in juni, waarbij de raket het Internationaal Ruimtestation (ISS) moest bevoorraden, ontplofte de raket. Ook eerdere pogingen van het bedrijf, waarbij getracht werd het raketonderdeel te doen neerkomen op een platform in zee, faalden.

Rivaal Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-topman Jeff Bezos, slaagde er vorige maand wel in een testvlucht uit te voeren waarbij de raket kan worden hergebruikt. Maar Musk was daar niet van onder de indruk. De raketten van SpaceX zijn veel krachtiger dan de raket die Blue Origin liet landen.

Door onderdelen te recupereren, kan ruimtevaart vele malen goedkoper worden. De NASA maakt nu nog gebruik van Russische Sojoez-raketten om het ISS te bevoorraden, maar hoopt in de toekomst private bedrijven te kunnen inschakelen. De Amerikanen zouden zich dan ook kunnen toeleggen op andere doelen, zoals het bereiken van een asteroïde of zelfs Mars. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content