Beest in museumlade blijkt nieuwe soort te zijn

Een nieuw soort wormsalamander werd gevonden in een lade in een Amerikaans museum waarin ze al sinds 1936 op ontdekking lag te wachten.

Bioloog Philippe Kok van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel heeft al een vijftiental nieuwe soorten amfibieën en reptielen ontdekt, allemaal uit Zuid-Amerika. Zijn laatste vondst beschrijft hij met een collega in het vakblad Zootaxa: een wormsalamander uit Guyana.

Wormsalamanders zijn pootloze amfibieën die wat van een grote worm of een kleine slang hebben. Ze leven meestal onder de grond, waardoor ze niet gemakkelijk te vangen of te bestuderen zijn.

Het interessante aan de laatste soort, die vernoemd werd naar het voorbije internationale jaar van de biodiversiteit, was dat ze niet in het veld gevonden werd, maar in een lade in een Amerikaans museum waarin ze al sinds 1936 op ontdekking lag te wachten.

Het dier heeft meer tanden en minder lichaamssegmenten dan verwante soorten. Het is nog nooit in het wild waargenomen. Het zou uitgestorven kunnen zijn zonder dat we het weten.

(DDR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content