Baby’s hebben geen seconde nodig om een gezicht te herkennen

Schattige baby © Istock

Baby’s van 4 tot 6 maanden zijn zeer snel in staat afbeeldingen van gezichten te onderscheiden van beelden die dieren, voorwerpen of planten voorstellen. Daarvoor volstaat een fractie van een seconde.

Dat blijkt uit een studie van twee onderzoekers van de UCL die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift eLife.

De onderzoekers Adélaïde de Heering en Bruno Rossion registreerden de hersenactiviteit van 15 en nadien tientallen baby’s met behulp van 32 EEG-captoren. De baby’s kregen zes afbeeldingen per seconde te verwerken, in sequenties van 20 seconden (en dus 120 beelden).

Het was bekend dat heel jonge kinderen in staat waren gezichten in beeldreeksen te onderscheiden, maar bij voorgaande tests beschikten ze over meerdere seconden om de gezichten op te nemen. In de nieuwe studie verschijnt om de vijf beelden een gezicht dat er heel verschillend kan uitzien qua leeftijd, expressie, etnische oorsprong, enzovoort. De baby’s reageerden met twee duidelijk onderscheiden belangstellingsfrequenties: 6 hertz bij andere afbeeldingen en 1,2 hertz bij gezichten.

Snelle specialisatie

De respons van 1,2 hertz op gezichten werd bij die heel jonge baby’s tussen 4 tot 6 maanden gelocaliseerd in de rechter hersenhelft.

Dat lijkt de theorie te ondergaven dat er een periode is waarin de beide hersenhelften een graad van variabiliteit vertonen. Pas nadat kinderen leren lezen zouden, volgens deze theorie, hun rechterhersenen zich zo specialiseren dat ze voor gezichtsherkenning gebruikt worden, terwijl dat vermogen uit de linkerhersenen zou worden “verjaagd”.

“De specialisering van de rechter hersenhelft in het herkennen van gezichten is aanwezig amper enkele maanden nadat ze de visuele wereld beginnen te beleven”, vonden Adélaïde de Heering en Bruno Rossion in hun onderzoek.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content