Dat zegt Frans Fierens, woordvoerder van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). 'Het meest spectaculair zijn de metingen in de tunnels, waar specifieke kwaliteitsnormen gelden. In verkeerstunnels worden de emissies enkel bepaald door het verkeer en liggen de waarden op een autoloze zondag 10 tot 15 keer lager', zegt Fierens.

Waarden

De website van Ircel geeft uur na uur de gemeten waarden weer. In het meetpunt Elsene werd om 15 uur 0,57 microgram Black Carbon per kubieke meter gemeten. Op een gemiddelde zondag is dat 2,66 microgram/kubieke meter en 4,38 microgram/kubieke meter op een gemiddelde weekdag.

In de anders zeer drukke Beliardstraat, in hartje Brussel, werd op hetzelfde tijdstip 22 microgram stikstofdioxide per kubieke meter opgetekend, tegenover 52 microgram/kubieke meter op een gemiddelde zondag en 81 microgram/m3 op een gemiddelde weekdag.

Fierens: 'Grosso modo vallen de metingen van Black Cardon op een autoloze zondag in Brussel terug tot op een kwart en voor NO2 bedraagt de daling zowat de helft'.

Meest in het oog springend zijn de metingen in de tunnels. In de Leopold II-tunnel werd om 14 uur 39 microgram NO2 per kubieke meter opgetekend. Op een gemiddelde zondag op dat uur is dit 317 microgram en op een doorsnee weekdag 425 microgram per kubieke meter.

Antwerpen illustreert de effecten nog het best. De metropool kende vorige week een autoloze zondag. Vandaag kon het verkeer er zijn gang gaan. In het meetpunt Borgerhout werd zondag om 15 uur meer Black Carbon opgetekend (3,64 microgram/m3) dan op een gemiddelde zondag (2,63) en maar een fractie minder dan de waarde van een gewone weekdag (3,91) op dat tijdstip. (Belga/KVDA)

Dat zegt Frans Fierens, woordvoerder van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). 'Het meest spectaculair zijn de metingen in de tunnels, waar specifieke kwaliteitsnormen gelden. In verkeerstunnels worden de emissies enkel bepaald door het verkeer en liggen de waarden op een autoloze zondag 10 tot 15 keer lager', zegt Fierens. WaardenDe website van Ircel geeft uur na uur de gemeten waarden weer. In het meetpunt Elsene werd om 15 uur 0,57 microgram Black Carbon per kubieke meter gemeten. Op een gemiddelde zondag is dat 2,66 microgram/kubieke meter en 4,38 microgram/kubieke meter op een gemiddelde weekdag.In de anders zeer drukke Beliardstraat, in hartje Brussel, werd op hetzelfde tijdstip 22 microgram stikstofdioxide per kubieke meter opgetekend, tegenover 52 microgram/kubieke meter op een gemiddelde zondag en 81 microgram/m3 op een gemiddelde weekdag.Fierens: 'Grosso modo vallen de metingen van Black Cardon op een autoloze zondag in Brussel terug tot op een kwart en voor NO2 bedraagt de daling zowat de helft'.Meest in het oog springend zijn de metingen in de tunnels. In de Leopold II-tunnel werd om 14 uur 39 microgram NO2 per kubieke meter opgetekend. Op een gemiddelde zondag op dat uur is dit 317 microgram en op een doorsnee weekdag 425 microgram per kubieke meter.