Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Idaho ontdekten dat de activiteit van bepaalde genen bij de dikkop-elrits veranderde wanneer ze blootgesteld werd aan water met lage dosissen van twee antidepressiva, Prozac en venlafaxine, en carbamazepine, dat wordt gebruikt om epilepsieaanvallen onder controle te houden.

De 324 aangetaste genen worden bij de mens geassocieerd met autisme, wat er op wijst dat er een mogelijk verband bestaat tussen antidepressiva in het milieu en autisme bij genetisch kwetsbare mensen, zo meldt New Scientist. De oorzaak van autisme is tot nu toe nog steeds onbekend.

Het gebruik van antidepressiva is de voorbije 25 jaar dramatisch gestegen, zegt Michael Thomas van de universiteit van Idaho. Zo'n 80 procent van elk medicijn passeert rechtsreeks door het menselijke lichaam zonder dat het wordt afgebroken en komt op die manier in het afvalwater terecht. Waterzuiveringssystemen kunnen deze chemicaliën niet wegfilteren.

De studie werden gepubliceerd in het onlinemagazine Public Library of Science ONE. (TE)

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Idaho ontdekten dat de activiteit van bepaalde genen bij de dikkop-elrits veranderde wanneer ze blootgesteld werd aan water met lage dosissen van twee antidepressiva, Prozac en venlafaxine, en carbamazepine, dat wordt gebruikt om epilepsieaanvallen onder controle te houden. De 324 aangetaste genen worden bij de mens geassocieerd met autisme, wat er op wijst dat er een mogelijk verband bestaat tussen antidepressiva in het milieu en autisme bij genetisch kwetsbare mensen, zo meldt New Scientist. De oorzaak van autisme is tot nu toe nog steeds onbekend. Het gebruik van antidepressiva is de voorbije 25 jaar dramatisch gestegen, zegt Michael Thomas van de universiteit van Idaho. Zo'n 80 procent van elk medicijn passeert rechtsreeks door het menselijke lichaam zonder dat het wordt afgebroken en komt op die manier in het afvalwater terecht. Waterzuiveringssystemen kunnen deze chemicaliën niet wegfilteren. De studie werden gepubliceerd in het onlinemagazine Public Library of Science ONE. (TE)