Astronomen vinden diamanten planeet

Wetenschappers zeggen in onze Melkweg een planeet te hebben gevonden die een heuse diamant blijkt te zijn.

Een multinationaal team van planeetjagers stootte in Australië op het hemellichaam, zo staat in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De wetenschappers stelden vast dat het niet alleen om de dichtste planeet ooit gevonden ging, maar ook dat ze bestaat uit koolstof en gekristalliseerde zuurstof.

Een van de meest dichte verschijningsvormen van koolstof is diamant, dat door enorme samenpersing wordt gevormd. De vorsers concludeerden dat de planeet, die nog geen naam heeft, grotendeels uit diamant bestaat.

De planeet draait rond een pas ontdekte pulsar op 4.000 lichtjaren in de constellatie Slang. Pulsars zijn kleine ronddraaiende sterren die daarbij korte pulsjes van radiostraling uitstralen. Vandaar de naam pulsar. De planeet wentelt in nauwelijks twee uur 10 minuten rond de pulsar, op een afstand van nauwelijks 600.000 kilometer. Dat is minder dan twee keer de afstand Aarde-Maan.

De wetenschappers menen dat de planeet een overblijfsel is van een veel grotere ster die ooit vernietigd werd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content