De ster werd onlangs ontdekt met de ALMA-telescoop (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) in Chili. De embryonale ster bevindt zich in een nevel die 500 keer de massa van de zon heeft en zich op 11 000 lichtjaren afstand van ons bevindt. De astronomen verwachten dat de ster uiteindelijk 100 keer zo zwaar zal worden als onze zon. Dit zou haar een van de grootste sterren in de Melkweg maken.

De formatie van zulke enorme sterren wordt niet vaak gezien. Volgens de ALMA-wetenschappers worden de allergrootste sterren immers gevormd in donkere wolken die hen aan het zicht onttrekken.

Minder sterren geboren

Astronomen speculeren dat de Melkweg miljoenen jaren geleden gevuld was met reuzensterren. Maar tegenwoordig zijn de meeste sterren in de Melkweg rode dwergen, die minder dan de helft van de massa van de zon hebben.

Bovendien is het geboortecijfer bij sterren slechts 3 procent van het hoogtepunt 11 miljard jaar geleden, zo blijkt uit een onderzoek in november van vorig jaar. (KJ)

De ster werd onlangs ontdekt met de ALMA-telescoop (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) in Chili. De embryonale ster bevindt zich in een nevel die 500 keer de massa van de zon heeft en zich op 11 000 lichtjaren afstand van ons bevindt. De astronomen verwachten dat de ster uiteindelijk 100 keer zo zwaar zal worden als onze zon. Dit zou haar een van de grootste sterren in de Melkweg maken. De formatie van zulke enorme sterren wordt niet vaak gezien. Volgens de ALMA-wetenschappers worden de allergrootste sterren immers gevormd in donkere wolken die hen aan het zicht onttrekken. Minder sterren geborenAstronomen speculeren dat de Melkweg miljoenen jaren geleden gevuld was met reuzensterren. Maar tegenwoordig zijn de meeste sterren in de Melkweg rode dwergen, die minder dan de helft van de massa van de zon hebben. Bovendien is het geboortecijfer bij sterren slechts 3 procent van het hoogtepunt 11 miljard jaar geleden, zo blijkt uit een onderzoek in november van vorig jaar. (KJ)