Astronomen ontdekken kleinste planeet buiten ons zonnestelsel

© NASA

Een team astronomen van de NASA heeft de kleinste planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt.

Astronomen hebben de tot nu toe kleinste planeet rond een ander ster dan onze Zon ontdekt, zo bericht een team rond Thomas Barclay van de NASA in het wetenschappelijke vakblad Nature.

Barclay en co stelden met de Kepler-telescoop van de NASA vast dat er rond ster Kepler-37 een mini-planeet en twee compagnons draaien. Het gaat om de tot nog toe kleinste planeet die ooit buiten ons zonnestelsel is ontdekt. De diameter van het ding bedraagt slechts 3.800 km terwijl de diameter van onze Maan 3.800 km bedraagt.

De planeet draait rond Kepler-37 met twee andere planeten waarvan één nog wat kleiner en de andere duidelijk groter is.

Vermoedelijk gaat het om een wereld van gesteente, zonder lucht en water, lijkend op “onze” Mercurius maar duidelijk kleiner. Leven is er niet mogelijk.

De astronomen benadrukken dat de vondst nog maar eens bewijst dat verre planetaire systemen duidelijk van het onze kunnen verschillen.

De vraag is echter of het pas ontdekte ding zijn status van planeet

zal kunnen behouden. In 2006 legde de Internationale Astronomische Unie (IAU) strenge omschrijvingen voor het begrip “planeet” vast, waardoor de kleine Pluto tot dwergplaneet werd gedegradeerd.

Strikt genomen geldt de normering van de IAU evenwel enkel voor ons eigen zonnestelsel en worden planeten daarbuiten exoplaneten genoemd. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content