John Glenn werd in 1959 samen met zes andere militaire piloten één van de zeven eerste astronauten van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, de zogenaamde Mercuru Seven. Op 20 februari 1962 werd hij aan boord van een Mercury-capsule, door hem Friendship-7 genoemd, de eerste Amerikaan om (drie keer) rond de aarde te wentelen. Hij was niet de eerste Amerikaan in de ruimte, want dat was een jaar daarvoor Alan Shepard. Ook Virgil Grissom werd nog eerder de ruimte ingestuurd. Zoals bij Shepard ging het om een korte, ballistische vlucht, die hen slechts 15 minuten in de ruimte bracht.

Glenn was ook niet de eerste die een omwenteling maakte, dat was de Rus Joeri Gagarin, die op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte werd en meerdere keren om de aarde draaide.

Proefkonijn op leeftijd

In 1998 maakte Glenn een tweede vlucht, deze keer met een spaceshuttle. Met 77 jaar was hij de oudste mens ooit om de ruimte in te gaan. Hij deed onder meer dienst als proefkonijn om uit te testen wat de invloed van gewichtloosheid was op iemand van leeftijd. Tijdens die vlucht stak een rits Belgische experimenten in de vrachtruimte van de Discovery.

Glenn was ook actief in de politiek. Vanaf 1974 was hij Democratisch senator voor de staat Ohio, en in 1984 ondernam hij een vergeefse poging om president te worden.

In 1999 trok hij zich uit de politiek terug.

Woensdag was de vroegere astronaut opgenomen in een ziekenhuis in Ohio. Daar is hij donderdag overleden. De Republikeinse gouverneur van Ohio, John Kasich, heeft zijn medeleven betuigd.

(Belga/RR)

John Glenn werd in 1959 samen met zes andere militaire piloten één van de zeven eerste astronauten van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA, de zogenaamde Mercuru Seven. Op 20 februari 1962 werd hij aan boord van een Mercury-capsule, door hem Friendship-7 genoemd, de eerste Amerikaan om (drie keer) rond de aarde te wentelen. Hij was niet de eerste Amerikaan in de ruimte, want dat was een jaar daarvoor Alan Shepard. Ook Virgil Grissom werd nog eerder de ruimte ingestuurd. Zoals bij Shepard ging het om een korte, ballistische vlucht, die hen slechts 15 minuten in de ruimte bracht. Glenn was ook niet de eerste die een omwenteling maakte, dat was de Rus Joeri Gagarin, die op 12 april 1961 de eerste mens in de ruimte werd en meerdere keren om de aarde draaide. In 1998 maakte Glenn een tweede vlucht, deze keer met een spaceshuttle. Met 77 jaar was hij de oudste mens ooit om de ruimte in te gaan. Hij deed onder meer dienst als proefkonijn om uit te testen wat de invloed van gewichtloosheid was op iemand van leeftijd. Tijdens die vlucht stak een rits Belgische experimenten in de vrachtruimte van de Discovery. Glenn was ook actief in de politiek. Vanaf 1974 was hij Democratisch senator voor de staat Ohio, en in 1984 ondernam hij een vergeefse poging om president te worden. In 1999 trok hij zich uit de politiek terug. Woensdag was de vroegere astronaut opgenomen in een ziekenhuis in Ohio. Daar is hij donderdag overleden. De Republikeinse gouverneur van Ohio, John Kasich, heeft zijn medeleven betuigd.(Belga/RR)