Op 15 februari zal een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld dichter dan ooit langs onze Aarde razen, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Er is geen gevaar voor een botsing, beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

Planetoïde 2012 DA14

Planetoïde 2012 DA14 is pas op 23 februari 2012 ontdekt, zeven dagen na een passage op 2.600.000 km langs de Aarde.

Op 15 februari is er een nieuwe passsage, maar dan op een recordafstand van slechts 27.680 km. Dat is dichter dan het gros van de satellieten, in het bijzonder de geostationaire telecomsatellieten.

Gesteente

Planetoïde 2012 DA14 is zowat 50 meter groot en bestaat wellicht uit gesteente.

Volgens deskundige Don Yeomans van de NASA vliegt een asteroïde van het kaliber 2012 DA14 gemiddeld om de 40 jaar langs ons. Zo'n object raakt onze planeet om de 1.200 jaar of zo.

Nog volgens Yeomans is de inslag van zo'n asteroïde niet noodzakelijk een cataclysme. In ieder geval zal de bezoeker van 15 februari ons niet rammen, zo verzekert de deskundige van de NASA.

Scheervlucht

De kans op een botsing met een satelliet is "extreem klein" want er draait zowat niets rondom de Aarde op de plaats waar de steenklomp ons passeert.

Radars van de NASA zullen van de scheervlucht gebruik maken om meer te leren over de asteroïde. Amateurs zullen heel bedreven moeten zijn om de passage te zien, waarschuwt het Amerikaanse ruimtevaartbureau. (Belga/EE)

Op 15 februari zal een asteroïde ter grootte van een half voetbalveld dichter dan ooit langs onze Aarde razen, zo heeft de NASA bekendgemaakt. Er is geen gevaar voor een botsing, beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau. Planetoïde 2012 DA14 Planetoïde 2012 DA14 is pas op 23 februari 2012 ontdekt, zeven dagen na een passage op 2.600.000 km langs de Aarde. Op 15 februari is er een nieuwe passsage, maar dan op een recordafstand van slechts 27.680 km. Dat is dichter dan het gros van de satellieten, in het bijzonder de geostationaire telecomsatellieten. Gesteente Planetoïde 2012 DA14 is zowat 50 meter groot en bestaat wellicht uit gesteente. Volgens deskundige Don Yeomans van de NASA vliegt een asteroïde van het kaliber 2012 DA14 gemiddeld om de 40 jaar langs ons. Zo'n object raakt onze planeet om de 1.200 jaar of zo. Nog volgens Yeomans is de inslag van zo'n asteroïde niet noodzakelijk een cataclysme. In ieder geval zal de bezoeker van 15 februari ons niet rammen, zo verzekert de deskundige van de NASA.Scheervlucht De kans op een botsing met een satelliet is "extreem klein" want er draait zowat niets rondom de Aarde op de plaats waar de steenklomp ons passeert. Radars van de NASA zullen van de scheervlucht gebruik maken om meer te leren over de asteroïde. Amateurs zullen heel bedreven moeten zijn om de passage te zien, waarschuwt het Amerikaanse ruimtevaartbureau. (Belga/EE)