Asbest: verboden schoonmaak kan ongestraft

© Hollandse Hoogte

Tegen alle regels in spuiten dakreinigers asbestcementen daken schoon. Daarbij komen dodelijke asbestvezels vrij. Er ligt zo’n slordige 160 miljoen m² asbestleien op de Vlaamse daken.

Knack nam de proef op de som en ging op zoek naar dakreinigers die bereid waren bemoste asbestleien schoon te spuiten. Een aantal bedrijven weigerde. Meerdere dakreinigingsbedrijven die we benaderden, waren wel degelijk bereid het mos van ons asbestcementen dak te halen.

Nochtans komen volgens Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) tijdens dit ontmossen in en rond de woning dodelijke asbestvezels vrij. Het schoonspuiten van asbestleien door bedrijven en particulieren is daarom in Vlaanderen wettelijk verboden en strafbaar.

Blijft de vraag hoe het in deze context kan dat sommige dakreinigers ongecontroleerd en ongestraft asbestleien kunnen blijven schoonspuiten. Hierbij blijkt de bestaande regelgeving voor interpretatie vatbaar. Dat grijpen dakreinigers aan als argument om hun activiteiten voort te zetten.

Een nieuw dak is de enige oplossing als eigenaars de dikke moskorsten niet langer kunnen aanzien. Het is dan kwestie eerst de asbestleien door een gespecialiseerd bedrijf te laten verwijderen. Dat drijft de kosten fors de hoogte in. De hoge kostprijs van sanering leidt tot illegale en onveilige ruimingen. En tot een verhoogd risico op nieuwe besmettingen.

Voormalig volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) pleitte daarom begin 2007 voor de oprichting van een asbestsaneringsfonds. Minister Schauvliege laat weten dat zo’n asbestsaneringsfonds er niet komt, onder andere vanwege een probleem van financiering.

Heel wat voormalige asbestbedrijven die het asbestsaneringsfonds zouden moeten spijzen zijn intussen over de kop gegaan. De overheid schuift de rekening van de tonnen te ruimen asbest daardoor geheel door naar de gedupeerde consument.

Nico Krols en Marleen Teugels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content