Het Amerikaans militair onderzoeksinstituut High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) sluit de deuren. HAARP deed onderzoek naar de natuurlijke processen in de ionosfeer om zo betere technologieën te ontwikkelen voor de radiocommunicatie. In juni ronden de onderzoekers hun laatste project af, waarna HAARP niet langer nodig is, zo meldt The Independent.

De vele 'believers' van complottheorieën halen alvast opgelucht adem, want het onderzoekscentrum speelde in het verleden regelmatig een hoofdrol in dergelijke theorieën. HAARP is immers een van de meest veelbesproken onderzoeksinstituten. De officiële uitleg van de Amerikaanse overheid, namelijk onderzoek naar verbeterde technologieën voor de radiocommunicatie, werd niet geloofd door verschillende complottheoretici, onder wie de in 2007 overleden natuurkundige Bernard Eastlund.

Oorzaak van natuurrampen

Zij beweren dat HAARP extreme weersomstandigheden en zelfs natuurrampen veroorzaakt. Eastlund zorgde voor sterke wetenschappelijke argumentatie van die stellingen, waardoor in zowel Alaska als binnen het Europese parlement meerdere hoorzittingen plaatsvonden om de zaak te onderzoeken. HAARP zou daarnaast ziektes veroorzaken en de antennes op het terrein zouden dienen als wapen om vijandige raketten te vernietigen. Ook de crash van het ruimteveer Colombia, de eerste spaceshuttle van de Nasa, zou veroorzaakt zijn door de stralingen van HAARP. In 2003 brak de shuttle uit elkaar en stortte het toestel neer op Aarde, waarbij brokstukken her en der verspreid raakten. Daarbij stierven de zeven bemanningsleden.

De waarheid over de complottheorieën zal hoogstwaarschijnlijk nooit achterhaald worden, want HAARP gaat in juni definitief dicht. De werking van het instituut kostte jaarlijks 5 miljoen dollar (3 miljoen euro). Het belangrijkste instrument in het HAARP-station is de Ionospheric Research Instrument (IRI) dat in 2008 werd gebouwd en meer dan 280 miljoen dollar (205 miljoen euro) kostte. (KVW).

Het Amerikaans militair onderzoeksinstituut High Frequency Active Auroral Research Program (HAARP) sluit de deuren. HAARP deed onderzoek naar de natuurlijke processen in de ionosfeer om zo betere technologieën te ontwikkelen voor de radiocommunicatie. In juni ronden de onderzoekers hun laatste project af, waarna HAARP niet langer nodig is, zo meldt The Independent. De vele 'believers' van complottheorieën halen alvast opgelucht adem, want het onderzoekscentrum speelde in het verleden regelmatig een hoofdrol in dergelijke theorieën. HAARP is immers een van de meest veelbesproken onderzoeksinstituten. De officiële uitleg van de Amerikaanse overheid, namelijk onderzoek naar verbeterde technologieën voor de radiocommunicatie, werd niet geloofd door verschillende complottheoretici, onder wie de in 2007 overleden natuurkundige Bernard Eastlund. Oorzaak van natuurrampenZij beweren dat HAARP extreme weersomstandigheden en zelfs natuurrampen veroorzaakt. Eastlund zorgde voor sterke wetenschappelijke argumentatie van die stellingen, waardoor in zowel Alaska als binnen het Europese parlement meerdere hoorzittingen plaatsvonden om de zaak te onderzoeken. HAARP zou daarnaast ziektes veroorzaken en de antennes op het terrein zouden dienen als wapen om vijandige raketten te vernietigen. Ook de crash van het ruimteveer Colombia, de eerste spaceshuttle van de Nasa, zou veroorzaakt zijn door de stralingen van HAARP. In 2003 brak de shuttle uit elkaar en stortte het toestel neer op Aarde, waarbij brokstukken her en der verspreid raakten. Daarbij stierven de zeven bemanningsleden. De waarheid over de complottheorieën zal hoogstwaarschijnlijk nooit achterhaald worden, want HAARP gaat in juni definitief dicht. De werking van het instituut kostte jaarlijks 5 miljoen dollar (3 miljoen euro). Het belangrijkste instrument in het HAARP-station is de Ionospheric Research Instrument (IRI) dat in 2008 werd gebouwd en meer dan 280 miljoen dollar (205 miljoen euro) kostte. (KVW).