Het zeswielige wagentje deed er drie jaar over om de bijna 18 km van de landingzone tot zijn huidige bestemming te bereiken.

Opportunity zal er gesteente onderzoeken dat zich nog niet aan mensenogen toonde, zo maakte de Nasa woensdag bekend.

Wetenschappers verwachten dat de Opportunity in de 22 kilometer brede krater op veel ouder gesteente stoot dan voorheen tijdens zijn zeven jaar durend verblijf op onze buurplaneet. Er zijn daar mogelijk mineralen die uit een vochtiger en warmer tijdperk van de rode planeet kunnen stammen.

Bemande missies naar Mars
De resultaten spelen een belangrijke rol om bemande missies naar Mars en elders in het heelal mogelijk te maken, zei Nasa-hoofd Charles Bolden.

Toen de Opportunity en de tweelingbroer Spirit met een tussenspanne van 21 dagen begin 2004 landden, hadden zij een voorziene levensduur van 90 dagen. Pas in mei jongstleden namen de onderzoekers afscheid van de Spirit. Die zat vast in het zand en er was al meer dan een jaar niets meer van gehoord. De Opportunity biedt echter nog steeds mogelijkheden.

De hoofdopdracht van beide robots is het zoeken naar bewijzen voor het vroeger aanwezig zijn van water als voorwaarde voor leven. (Belga/TE)

Het zeswielige wagentje deed er drie jaar over om de bijna 18 km van de landingzone tot zijn huidige bestemming te bereiken. Opportunity zal er gesteente onderzoeken dat zich nog niet aan mensenogen toonde, zo maakte de Nasa woensdag bekend. Wetenschappers verwachten dat de Opportunity in de 22 kilometer brede krater op veel ouder gesteente stoot dan voorheen tijdens zijn zeven jaar durend verblijf op onze buurplaneet. Er zijn daar mogelijk mineralen die uit een vochtiger en warmer tijdperk van de rode planeet kunnen stammen. Bemande missies naar Mars De resultaten spelen een belangrijke rol om bemande missies naar Mars en elders in het heelal mogelijk te maken, zei Nasa-hoofd Charles Bolden. Toen de Opportunity en de tweelingbroer Spirit met een tussenspanne van 21 dagen begin 2004 landden, hadden zij een voorziene levensduur van 90 dagen. Pas in mei jongstleden namen de onderzoekers afscheid van de Spirit. Die zat vast in het zand en er was al meer dan een jaar niets meer van gehoord. De Opportunity biedt echter nog steeds mogelijkheden. De hoofdopdracht van beide robots is het zoeken naar bewijzen voor het vroeger aanwezig zijn van water als voorwaarde voor leven. (Belga/TE)