De amateur-astronomen stootten met de Keck-telescoop op Hawai op een planeet die rond een binair stersysteem draait dat zelf door een tweede verder gelegen sterrenpaar wordt omcirkeld, zo meldt de website space.com.

Er waren reeds zes aan Tatooine uit "Star Wars" analoge planeten gevonden, die dus de luxe van twee zonnen hebben. Maar het door de Yale-universiteit geleide project Planet Hunters deed daar een stevige schep bovenop.

De vondst zonder voorgaande kreeg officieel de naam PH1 mee, als eerste door de amateurs gevonden planeet buiten ons zonnestelsel.

PH1 is een gasgigant met zowat 6,2 keer de straal van de Aarde en dus groter dan Neptunus. De dichtheid bedraagt zowat 170 keer die van onze planeet.

De exoplaneet draait in ruwweg 138 dagen rond een paar sterren die 1,5 en 0,31 keer de massa van onze Zon hebben. Voorbij die baan wentelt nog een tweede paar sterren rond het eerste, op een afstand die zowat duizend keer de afstand Aarde-Zon bedraagt. (Belga/TE)

De amateur-astronomen stootten met de Keck-telescoop op Hawai op een planeet die rond een binair stersysteem draait dat zelf door een tweede verder gelegen sterrenpaar wordt omcirkeld, zo meldt de website space.com. Er waren reeds zes aan Tatooine uit "Star Wars" analoge planeten gevonden, die dus de luxe van twee zonnen hebben. Maar het door de Yale-universiteit geleide project Planet Hunters deed daar een stevige schep bovenop. De vondst zonder voorgaande kreeg officieel de naam PH1 mee, als eerste door de amateurs gevonden planeet buiten ons zonnestelsel. PH1 is een gasgigant met zowat 6,2 keer de straal van de Aarde en dus groter dan Neptunus. De dichtheid bedraagt zowat 170 keer die van onze planeet. De exoplaneet draait in ruwweg 138 dagen rond een paar sterren die 1,5 en 0,31 keer de massa van onze Zon hebben. Voorbij die baan wentelt nog een tweede paar sterren rond het eerste, op een afstand die zowat duizend keer de afstand Aarde-Zon bedraagt. (Belga/TE)