Alzheimer uitstellen? Draag een hoorapparaat

© iStock

Mensen met een hoorapparaat kunnen zich gemakkelijker cognitief inspannen.

De schrik voor de ziekte van Alzheimer zit er goed in. Onze hersenen zijn niet gemaakt om zo lang mee te gaan als wij vandaag kunnen leven, waardoor er bij veel mensen aftakelingsproblemen opduiken. Wetenschappers proberen daar greep op te krijgen, voorlopig met weinig succes. Daarom krijgen preventieve indicaties voor het risico op de ziekte meer aandacht en wordt ingezet op het vertragen van de eerste symptomen.

Een studie in The Journal of the American Geriatric Society toont aan dat hoorapparaten een significant vertragend effect kunnen hebben op de symptomen die tot de ziekte leiden. Een grotere steekproef is nodig om een causaal verband tussen beter horen en dat uitstel te kunnen leggen, maar elke strohalm lijkt goed om zich aan vast te klampen. Het idee achter de link is dat mensen met een hoorapparaat zich gemakkelijker cognitief kunnen inspannen, wat de ontwikkeling van de ziektesymptomen vertraagt.

In The International Journal of Geriatric Psychiatry wordt een link gelegd tussen migraine en de kans om de ziekte te ontwikkelen. Op middelbare leeftijd aan de hevige, bonzende hoofdpijn lijden, zou impliceren dat je op latere leeftijd een hogere kans op allerlei vormen van dementie hebt. Migraine zou een signaal kunnen zijn om sterker in te zetten op een preventieve aanpak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content