Alzheimer binnenkort te voorspellen met veelbelovende oogtest

Wetenschappers beweren een test te hebben ontwikkeld die de ziekte van Alzheimer kan voorspellen tot 10 jaar voor de eerste symptomen opduiken.

Al sinds het begin dat de ziekte van Alzheimer in 1906 door Alois Alzheimer werd ontdekt, zijn wetenschappers op zoek naar manieren om de ouderdomsaandoening vroeger te identificeren. We weten dat het ziekteproces begint in de hersenen 10 tot 15 jaar voor de symptomen bij de patiënt opduiken, maar tegen de tijd dat er zich effectief geheugenproblemen voordoen, is reeds 40 tot 50 procent van de hersencellen van de patiënt aangetast of vernietigd.

‘Momenteel stellen we de diagnose van Alzheimer aan de hand van een geheugentest’, zegt Keith Black, voorzitter van de afdeling Neurochirurgie aan de University of California, Los Angeles (UCLA) aan CNN. ‘Tegen de tijd dat je aan geheugenverlies lijdt, heb je al 50 procent van je hersencellen verloren en is het op dat moment voor eender welke behandeling erg moeilijk om nog efficiënt te zijn.’

Venster op de hersenen

Door de ogen te gebruiken als venster op de hersenen zegt Black dat hij mogelijk een manier gevonden heeft om Alzheimer te identificeren tot 5, 10 of zelfs 20 jaar voor de eerste symptomen verschijnen. Dat blijkt uit onderzoek van lijken in het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles.

‘Normaal beschouwen we het oog niet als een extensie van de hersenen, maar tijdens de embryonale ontwikkeling wordt het achterste van het oog – de retina – opgebouwd uit hetzelfde weefsel als dat van de hersenen.’

Plaque in de hersenen

Een van de tekenen van Alzheimer is de opstapeling van beta-amyloïde-plaque in de hersenen en die plaque blijkt zich ook in het oogweefsel op te stapelen, blijkt uit het onderzoek.

‘Het mooie van dit alles is dat het ons toelaat om een snelle, non-invasieve, hoge resolutietest te gebruiken om deze belangrijke proteïneveranderingen op te sporen, aldus Black.

De vraag is uiteraard of iemand 10 tot 15 jaar op voorhand wel wil weten of hij de ziekte al dan niet zal krijgen. Voor de ziekte van Alzheimer is nog steeds geen behandeling gevonden. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content