Alleen kleine energieleveranciers ‘groenwaardig’

Grote energieleveranciers als Electrabel, Nuon, Luminus en Essent zijn geen waardige opties voor de milieubewuste consument. Toch gaan ook zij prat op hun groene imago.

Uit een analyse van milieuorganisatie Greenpeace en consumentenvereniging Test-Aankoop blijkt dat groene stroom niet altijd zo milieuvriendelijk is als door de producenten wordt beweerd. Vooral energiereuzen als Electrabel, Luminus, Nuon en Essent zijn “geen waardige keuzemogelijkheden voor de consument die oog heeft voor het milieu”, zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop.

Europees label

“In 2009 werd tot 40 procent van de verkochte energie als groen aangekondigd”, legt Michel Peremans van Greenpeace uit. “Toch zien we dat de productie van groene stroom in België beperkt blijft tot 6 procent. Het geld dat de consumenten uitgeven aan groene contracten, blijkt in de praktijk vaak te gaan naar investeringen in vervuilende energie.”

Volgens de organisaties is dat te wijten aan de zogenaamde “garanties van oorsprong”, een Europees label waarmee de leverancier moet bewijzen dat zijn stroom ook werkelijk groen is. “Maar dat systeem werkt niet”, benadrukken ze. “Uiteindelijk gaat minder dan 1 procent van de groene energiefactuur van de consument naar deze garanties van oorsprong.”

Ranking

Test-Aankoop en Greenpeace benadrukken wel dat consumenten de productie van groene energie kunnen stimuleren via hun keuze voor een stroomleverancier. Uit de ranking die de organisaties opstelden, blijkt dat de kleine coöperatieven Ecopower, Energie 2030 en Wase Wind wél 100 procent groene productie hebben opgebouwd.

Naar aanleiding van hun analyse dringen Greenpeace en Test-aankoop bij de overheid aan op transparante informatie, waardoor klanten duidelijk weten of hun geld geïnvesteerd wordt in hernieuwbare energiecentrales.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content