Afrikamuseum Tervuren verwijdert neushoornhoornen

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika heeft beslist om de hoornen van de drie opgezette neushoorns die opgesteld staan in de permanente collectie te verwijderen en onder te brengen op een externe goed beveiligde locatie.

Eerder gebeurde dat al met een vijftal hoornen dat zich in de kelders van het museum bevonden en liet de directie in het museum ook nieuwe bewakingscamera’s aanbrengen.

Aanleiding voor de maatregel is de sterke stijging van het aantal diefstallen van dergelijke hoornen de afgelopen maanden.

In de eerste acht maanden van dit jaar werden er volgens Cites (Conventie inzake de Internationale Handel in Bedreigde Dieren en Planten) in verschillende Europese musea en veilinghuizen al een 30-tal hoornen gestolen.

In België werden al diefstallen gepleegd in musea in Brussel en Namen en pogingen tot diefstal ondernomen in Luik en Chaudfontaine. In Tervuren werd een tijd geleden een drietal personen opgepakt die kennelijk op verkenningstocht waren.

Potentieverhogend
De diefstallen zijn het gevolg van de waanzinnige bedragen die op de Aziatische markt betaald worden voor dergelijke hoornen. Vooral in China wordt de hoorn als een potentieverhogend middel beschouwd.

Het Afrikamuseum ontkent dergelijke geneeskrachtige werking van de hoornen formeel. “Ondertussen beweert men dat het ook kanker zou genezen. Nochtans is de hoorn net als ons haar en onze nagels opgebouwd uit keratine”. Niet alleen in musea maar ook in de natuur wordt steeds meer jacht gemaakt op de hoorns van neushoorns. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content