Afdwalende gedachten slecht voor je humeur

© Science Photo Library

Het is zelden goed je concentratie te verliezen.

Mensen denken voor meer dan een derde van de tijd aan andere zaken dan die waarmee ze op dat moment bezig zijn (behalve wanneer ze seks hebben).

De afdwalende geest is een courant verschijnsel. Volgens het wetenschappelijke topvakblad Science is dat, zeker op korte termijn, niet altijd een goede zaak, want als de geest afdwaalt naar kwalijke of zelfs naar neutrale gedachten kan dat het humeur negatief beïnvloeden.

En wie afdwaalt naar positieve sferen krijgt niet noodzakelijk een beter humeur wanneer hij zijn bezigheden van het moment weer voortzet.

iPhone De conclusie was dus dat afdwalende gedachten meer negatieve dan positieve effecten genereren. Mensen zouden er dus goed aan doen zich zo weinig mogelijk te laten afleiden, hoewel psychologen ervan uitgaan dat zulke reflecties wel nuttig kunnen zijn, bijvoorbeeld als evaluerend of plannend mechanisme. Anders zouden ze niet zo frequent voorkomen.

Interessant was dat de studie uitgevoerd werd door middel van iPhones. Vrijwilligers werd op willekeurige momenten via hun iPhone gevraagd wat ze aan het doen en denken waren. Dat leverde de basisgegevensbank voor het onderzoek op.

Dirk Draulans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content