ADHD mogelijk genetisch bepaald

ADHD: werk voor de specialist.

Britse wetenschappers beweren het bewijs te hebben gevonden dat ADHD genetisch bepaald is en dat ouders dus niet de schuld mogen krijgen voor de hyperactiviteit van hun kind.

Ouders van kinderen met ADHD krijgen nogal eens te horen dat ze te weinig discipline zouden tonen of hun kinderen slechte voeding voorschotelen. Maar nu blijkt uit een studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, dat de aandoening een gevolg is van een probleem in de hersenen en niet van een slechte opvoeding, want voor het eerst werden genetische veranderingen bij kinderen met ADHD geïdentificeerd.

De wetenschappers bestudeerden DNA-stalen van 366 kinderen met ADHD, van 5 tot 17 jaar, en 1.047 kinderen zonder ADHD. Zo’n 16 procent van de ADHD’ers bleek een afwijking te hebben. Dat gewijzigde gen bevindt zich in hetzelfde gebied van de hersenen als de genetische varianten die geassocieerd worden met autisme en schizofrenie. Maar de onderzoekers benadrukken dat ze geen specifiek gen hebben ontdekt dat verantwoordelijk zou zijn voor ADHD.

“We hopen dat we met deze studie het stigma rond ADHD kunnen wegwerken”, zegt professor Anita Thapar van de universiteit van Cardiff en een van de auteurs van de studie. “Veel te vaak wordt ADHD gezien als een gevolg van een slechte opvoeding of slechte voeding.”

Maar andere wetenschappers stellen zich vragen bij het onderzoek. Zij vinden het bewijs in de studie niet solide genoeg en gaan ervan uit dat ADHD veroorzaakt wordt door een mengeling van verschillende factoren.

Kinderen met ADHD hebben het moeilijk om zich te concentreren en gedragen zich zowel thuis als op school wild en oncontroleerbaar. Er bestaat geen specifieke test om de diagnose te stellen. Sommige kinderen met ADHD hebben ook op volwassen leeftijd nog last van de aandoening.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content