“Ademtest” voor walvissen wint Ig Nobelprijs

© Reuters

Een Britse wetenschapster heeft de Ig Nobelprijs gekregen voor haar ingenieuze onderzoeksmethode bij de studie van walvissen.

De Ig Nobelprijzen, die door het tijdschrift Annals of Improbable Research worden uitgereikt, zijn ondertussen even bekend als de echte Nobelprijzen. Ze bekronen onwaarschijnlijk wetenschappelijk onderzoek “dat je eerst doet lachen en daarna aan het denken zet”.

Alle studies zijn waarachtig en werden in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. De prijzen worden bovendien overhandigd door echte Nobelprijswinnaars.

De Britse wetenschapster Karina Acevedo-Whitehouse kreeg een prijs voor haar onderzoeksmethode bij de studie van walvissen. Ze verzamelde stalen van uitgeademde gassen van walvissen met behulp van een kleine helikopter die van op afstand werd bestuurd. Aan de helikopter zaten schoteltjes vast die de uitgeademde gassen en het snot van de walvis opvingen op het moment dat de walvissen boven water kwamen. De stalen werden vervolgens naar het lab gebracht waar de aanwezige micro-organismen onderzocht werden. Die moeten meer informatie geven over de gezondheidstoestand van de walvispopulatie.

Andere prijzen waren voor een onderzoek dat bewijst dat microben zich meer vasthechten aan bebaarde wetenschappers. Een onderzoek dat aantoont dat de symptomen van astma behandeld kunnen worden door een ritje op de roetsjbaan kreeg de prijs voor geneeskunde.

Het onderzoek dat bewijst dat het dragen van sokken boven de schoenen het risico op uitglijden op een gladde ondergrond vermindert, kreeg de fysicaprijs.

De volledige lijst van winnaars:
Techniek: Karina Acevedo-Whitehouse (GB) voor de methode om walvissnot te verzamelen met behulp van een helikopter met afstandsbediening.

Geneeskunde: Simon Rietveld (Nederland) voor de ontdekking dat een ritje op de roetsjbaan helpt tegen de symptomen van astma.

Transport: Toshiyuki Nakagaki (Japan) voor het gebruik van slijmzwammen om de meest optimale routes voor het spoorwegverkeer vast te stellen.

Fysica: Lianne Parkin (Nieuw-Zeeland) voor het aantonen dat mensen tijdens de winter minder uitglijden en vallen op gladde voetpaden door hun sokken boven hun schoenen te dragen.

Vrede: Richard Stephens (GB) voor het leveren van het bewijs dat vloeken de pijn verzacht.

Gezondheid: Manuel Barbeito (VS) voor het aantonen aan de hand van experimenten dat microben zich vasthechten aan bebaarde wetenschappers.

Economie: Voor de directeurs van Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers, Bear Stearns, Merrill Lynch en Magnetar voor het creëren en promoten van nieuwe manieren om geld te investeren.

Chemie: Eric Adams (VS) voor het aantonen dat olie en water wel degelijk mengen.

Management: Alessandro Pluchino (Italië) voor het mathematisch aantonen dat organisaties efficiënter werken als ze willekeurig mensen een promotie geven.

Biologie: Libiao Zhang (China) voor het documenteren van fellatio bij vleermuizen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content