De wereldbevolking zal eind dit jaar 7 miljard inwoners tellen. Dat blijkt uit een studie van de Franse onderzoeksinstellingInstitut National Etudes Démographiques (INED) dat onderzoek van de VN, de Wereldbank en verschillende grote nationale instituten bundelt. In 1999 werd de grens van 6 miljard mensen overschreden. Het zal volgens de onderzoekers nog eens veertien jaar duren alvorens we met 8 miljard zijn. Daarna zou de groei afvlakken om rond het jaar 2100 te stabiliseren op 9 à 10 miljard.

Slechts zeven landen zijn verantwoordelijk voor de helft van de wereldbevolking. China heeft het hoogste inwonertal, met 1,33 miljard mensen. India, waar nu 1,17 miljard mensen wonen, zal naar verwachting zijn buurland inhalen in de loop van de komende decennia. De andere vijf landen zijn, in de juiste volgorde, de Verenigde Staten, Indonesië, Brazilië, Pakistan en Nigeria.

De huidige groei is vooral toe te schrijven aan Afrika, waar vrouwen gemiddeld bijna vijf kinderen krijgen. In Europa is dat gemiddeld slechts 1,6. (Belga/TE)

De wereldbevolking zal eind dit jaar 7 miljard inwoners tellen. Dat blijkt uit een studie van de Franse onderzoeksinstellingInstitut National Etudes Démographiques (INED) dat onderzoek van de VN, de Wereldbank en verschillende grote nationale instituten bundelt. In 1999 werd de grens van 6 miljard mensen overschreden. Het zal volgens de onderzoekers nog eens veertien jaar duren alvorens we met 8 miljard zijn. Daarna zou de groei afvlakken om rond het jaar 2100 te stabiliseren op 9 à 10 miljard. Slechts zeven landen zijn verantwoordelijk voor de helft van de wereldbevolking. China heeft het hoogste inwonertal, met 1,33 miljard mensen. India, waar nu 1,17 miljard mensen wonen, zal naar verwachting zijn buurland inhalen in de loop van de komende decennia. De andere vijf landen zijn, in de juiste volgorde, de Verenigde Staten, Indonesië, Brazilië, Pakistan en Nigeria. De huidige groei is vooral toe te schrijven aan Afrika, waar vrouwen gemiddeld bijna vijf kinderen krijgen. In Europa is dat gemiddeld slechts 1,6. (Belga/TE)