De Aarde heeft doorheen de eeuwen al gebeefd vanwege asteroïden die ermee in botsing zijn gekomen, maar vrijdag lijken we terug te zullen slaan, zo heeft de NASA laten weten.

In haar reis door het zonnestelsel passeert de pas vorig jaar ontdekte asteroïde 2012 DA14 om 20.25 de Aarde op nog geen 27.000 km afstand, dichter dan ooit tevoren.

Tot een inslag komt het niet, maar wel kan er op de planetoïde ter grootte van een half voetbalveld seismische activiteit ontstaan, aldus de NASA.

Volgens onderzoek van Richard Binzel van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ondervinden veel asteroïden van de klasse die "Near Earth" wordt genoemd, een seismische schok wanneer zij te dicht het gravitationeel veld van de Aarde passeren.

Voor 2012 DA14 moet dit dus zeker het geval zijn, luidt de redenering.

Reden te meer voor Binzel en andere wetenschappers om het hemellichaam van zeer dichtbij in de gaten te houden. (Belga/TE)

De Aarde heeft doorheen de eeuwen al gebeefd vanwege asteroïden die ermee in botsing zijn gekomen, maar vrijdag lijken we terug te zullen slaan, zo heeft de NASA laten weten. In haar reis door het zonnestelsel passeert de pas vorig jaar ontdekte asteroïde 2012 DA14 om 20.25 de Aarde op nog geen 27.000 km afstand, dichter dan ooit tevoren. Tot een inslag komt het niet, maar wel kan er op de planetoïde ter grootte van een half voetbalveld seismische activiteit ontstaan, aldus de NASA. Volgens onderzoek van Richard Binzel van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) ondervinden veel asteroïden van de klasse die "Near Earth" wordt genoemd, een seismische schok wanneer zij te dicht het gravitationeel veld van de Aarde passeren. Voor 2012 DA14 moet dit dus zeker het geval zijn, luidt de redenering. Reden te meer voor Binzel en andere wetenschappers om het hemellichaam van zeer dichtbij in de gaten te houden. (Belga/TE)