Mannelijke brandweermannen die na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 op de New Yorkse Twin Towers blootgesteld werden aan toxisch stof en rook hebben 19 procent meer kans om kanker te krijgen dan collega's die niet van dienst waren.

Kankerverwekkende stoffen
Een studie in The Lancet onderzocht het kankerpercentage bij alle blootgestelde brandweermannen. Zo bleek er een verhoogd risico te zijn voor alle kankers, behalve voor longkanker, dat zich pas na vele jaren manifesteert.

De reddingswerkers werden na de aanslagen op het World Trade Center blootgesteld aan heel wat kankerverwekkende stoffen, zoals Polycyclische aromatische koolwaterstoffen Polychloorbifenyl en dioxines.

Compensaties
Eerdere studies stelden bij de reddingswerkers ook al een verhoogd risico op postraumatische stress, astma en andere ademhalingsziektes vast.

De resultaten maken mogelijk het pad vrij voor compensaties van de overheid voor de reddingswerkers die nu aan kanker lijden. (TE)

Mannelijke brandweermannen die na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 op de New Yorkse Twin Towers blootgesteld werden aan toxisch stof en rook hebben 19 procent meer kans om kanker te krijgen dan collega's die niet van dienst waren. Kankerverwekkende stoffen Een studie in The Lancet onderzocht het kankerpercentage bij alle blootgestelde brandweermannen. Zo bleek er een verhoogd risico te zijn voor alle kankers, behalve voor longkanker, dat zich pas na vele jaren manifesteert. De reddingswerkers werden na de aanslagen op het World Trade Center blootgesteld aan heel wat kankerverwekkende stoffen, zoals Polycyclische aromatische koolwaterstoffen Polychloorbifenyl en dioxines. Compensaties Eerdere studies stelden bij de reddingswerkers ook al een verhoogd risico op postraumatische stress, astma en andere ademhalingsziektes vast. De resultaten maken mogelijk het pad vrij voor compensaties van de overheid voor de reddingswerkers die nu aan kanker lijden. (TE)