7 redenen om een vreemde taal te leren

© Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Een uitgebreide talenkennis staat niet alleen goed op uw cv of is niet enkel handig op reis. U wordt er ook slimmer van, u leert sneller besluiten nemen en meertalige personen hebben pas op latere leeftijd last van de eerste dementiesymptomen.

Meertaligheid biedt heel wat voordelen. De Britse krant The Telegraph legde verschillende studies naast elkaar en concludeerde dat twee- of meertalige personen een andere breinstructuur hebben dan personen die slechts één taal beheersen. De voordelen op een rijtje:

1. U wordt slimmer. Door het spreken van een vreemde taal, worden uw hersenen uitgedaagd. U leert denken in een probleemoplossend kader. Zo zijn taalstudenten niet alleen goed in de taal die ze leren, ze scoren ook beter op algemene testen en zijn gemiddeld zelfs beter in wiskunde.

2. Het geheugen verbetert. Het brein is een soort spier. En spieren werken nu eenmaal beter als ze geregeld worden getraind.

3. U leert multitasken. Meertalige personen, vooral kinderen, zijn gewend om te wisselen tussen systemen als ze moeten spreken of schrijven. Deze vaardigheid zullen ze automatisch toepassen op andere domeinen. Het systeem, dat ze dagelijks gebruiken om te focussen en impulsen te onderdrukken, werkt efficiënter.

4. Rationale besluitvorming. Bij het leren van talen, leert u nuances kennen tussen verschillende woorden en moet u afwegen welk woord u het beste in welke context gebruikt. Dit vermogen helpt om in moeilijke situaties snel een beslissing te nemen.

5. De eerste alzheimer- en dementiesymptomen komen later. Eentalige volwassenen vertonen gemiddeld op de leeftijd van 71,4 de eerste tekenen van dementie. Bij personen die meerdere talen spreken steken deze symptomen pas de kop op bij een gemiddelde leeftijd van 75,5. Hier spelen uiteraard nog andere factoren mee zoals opleidingsniveau, inkomensniveau, fysieke gezondheid en geslacht.

6. Dingen in perspectief plaatsen. Mensen die meerdere talen beheersen zijn beter in het observeren van hun omgeving. Zij kunnen vlot relevante factoren van bijzaken scheiden en herkennen misleidende informatie.

7. De eigen moedertaal gaat erop vooruit. Doordat iemand een taal leert, gaat hij of zij bewuster om met mechanismes zoals foutloze vervoegingen. Deze structuren komen van pas om correcter de eigen taal te spreken en te schrijven. Personen die veel met taal bezig zijn communiceren efficiënter en zelfs hun luistervaardigheid verbetert. Focussen op verschillende klanken wordt namelijk eenvoudiger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content