3300 ‘heel interessante’ hersenen van Londen naar Duffel gebracht

Hersenen © /

Vorige week zijn in totaal 3.348 hersenen van voormalige psychiatrische patiënten van Londen naar Duffel overgebracht. De collectie is volgens wetenschappers erg interessant. Ook Antwerpse onderzoekers zullen ze bekijken.

Het gaat om de grootste psychiatrische hersenbank van Europa, weet Manuel Morrens, directeur onderzoek van het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel en verbonden aan de UAntwerpen. De collectie werd opgebouwd door de overleden Engelse neuropatholoog John Corsellis. Hij bouwde tussen 1954 en 1997 de 8.000 exemplaren tellende hersenbank uit. Daarvan zijn meer dan 3.000 hersenen relevant voorpsychiatrisch onderzoek naar bijvoorbeeld schizofrenie, depressie of verslaving.

De collectie huisvesten was een probleem. Het was doctoraatsstudente Livia De Picker (UAntwerpen) die de eerste contacten met de Britse collega’s legde. Met succes, want vorige week stak de verzameling het Kanaal over, naar het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel.

‘De collectie is van goudwaarde’, zegt Morrens. ‘Corsellis begon immers met verzamelen in de periode dat de eerste psychiatrische medicatie nog maar net op de markt kwam. Vele patiënten kregen nooit een behandeling, waardoor wetenschappers zuiver de aandoening kunnen onderzoeken. Vandaag is het post-mortemhersenweefsel altijd vertroebeld door vaak jarenlange behandelingen met medicamenten.’

‘Het spreekt voor zich dat we erg blij zijn met de komst van deze hersenbank’, zegt postdoctoraal onderzoeker Violette Coppens. ‘Het is niet vanzelfsprekend om de hersenen van psychiatrische patiënten post mortem te onderzoeken, onder meer door de strikte reglementering. Maar het is echt van cruciaal belang om hersenen rechtstreeks te kunnen onderzoeken en zo de pathofysiologie van psychiatrische aandoeningen te doorgronden.’

De 3.348 hersenen en bijhorende patiëntendossiers komen in goed geventileerde kelders. Ze zullen worden onderzocht op ontstekingen, als eventuele oorzaak van psychiatrische ziektes. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content