Specialisten noemen de vondst van de paleolithische "Venus" uitzonderlijk.

Het beeldje werd de voorbije zomer bij archeologische werken opgespit in de wijk Renancourt van Amiens, en wordt nu de "Venus van Renancourt" genoemd. Het bevond zich vier meter diep. Het krijten beeld, dat 12 centimeter groot is, werd gedateerd met de C14-methode. Dat het 23.000 jaar oud is, betekent dat het dateert uit de Cro-Magnonperiode.

Borsten en billen zijn onrealistisch uitvergroot, terwijl hoofd en armen veel minder aandacht kregen, wat volgens archeoloog Clément Paris betekent dat het beeld symbool stond voor vruchtbaarheid.

(Belga/RR)

Specialisten noemen de vondst van de paleolithische "Venus" uitzonderlijk. Het beeldje werd de voorbije zomer bij archeologische werken opgespit in de wijk Renancourt van Amiens, en wordt nu de "Venus van Renancourt" genoemd. Het bevond zich vier meter diep. Het krijten beeld, dat 12 centimeter groot is, werd gedateerd met de C14-methode. Dat het 23.000 jaar oud is, betekent dat het dateert uit de Cro-Magnonperiode.Borsten en billen zijn onrealistisch uitvergroot, terwijl hoofd en armen veel minder aandacht kregen, wat volgens archeoloog Clément Paris betekent dat het beeld symbool stond voor vruchtbaarheid.(Belga/RR)